Ne álljunk szóba idegenekkel!

2021.03.16. 11:30

Szakembert kérdeztünk: hogyan viselkedjünk, ha zaklatás ér minket az utcán?

Az elmúlt időszakban Fehérváron és vidéken is előfordult, hogy világos nappal zaklattak nőket, fiatal lányokat szóban és tettleg egyaránt. Elkerülhetők-e az ilyen helyzetek, és ha igen, mit tehetünk?

Borsányi Bea

Mit tegyünk? Az elmúlt néhány hétben többször is zaklattak nőket az utcán Illusztráció: Pesti Tamás / FMH

Fotó:

Ezt a kérdést tette fel lapunk Vörös Ferencné rendőr alezredesnek, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya vezetőjének.

– Nagyon nehéz erre a kérdésre pontos választ adni, hiszen ez nemtől, korosztálytól és fizikai állapottól függően is eltérő lenne. Általánosságban azonban a legjobb megelőzés, ha nem is tesszük ki magunkat semmilyen reális veszélynek – kezdte Vörösné. Azaz: indulás előtt gondolják végig, milyen napszakban, milyen útvonalon szeretnének közlekedni. Különösen igaz ez, ha valakinek éjjel, gyalog kell elindulnia. Nem biztos, hogy ilyen esetekben a legrövidebb út a legjobb megoldás, ha az kivilágítatlan, vagy mondjuk bozótos területen vezet át. Gondolják át, melyik útvonal a legbiztonságosabb, és azért, hogy ezt be is tudják tartani, ne sajnáljanak néhány pluszpercet, vagy egy kicsivel több gyaloglást. Megoldás lehet az is, ha nem egyedül, hanem másokkal együtt vágnak neki az útnak.

– Ha valakit napközben leszólítanak az utcán, jusson eszükbe, mit tanítunk a gyerekeknek: idegenekkel sose állj szóba! Jó ezt felnőtt fejjel is szem előtt tartani! Ha mégis megállnak, mert mondjuk a megszólító információt kér, de úgy érzékelik, hogy ennél többet is akar az illető, legyenek nagyon határozottak! Hagyják el a helyszínt, vagy közöljék a zaklatóval, hogy távozzon, különben rendőrt fognak hívni!

A zaklatás elleni védekezés aranyszabályait osztotta meg Vörös Ferencné, a megyei bűnmegelőzési osztály vezetője
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ha veszélyben érzik magukat, csapódjanak valakihez, esetleg menjenek be egy közeli boltba, postára, valahová, ahol emberek vannak. Ha autóval lépésben követi önöket, minden szó vagy jelzés nélkül forduljanak meg, válasszanak másik útirányt, menjenek arra, amerre esetleg többen járnak! Végső esetben pedig nem kell restellni, valóban rendőrt kell hívni! Tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot – tanácsolta a rendőr alezredes.

Egy valamit sose tegyenek: ne keveredjenek beszélgetésbe, konfrontációba a zaklatóval!

Még akkor se, ha a gyanús személy csak azért szólítja meg önöket, mert beszélgetésre, meghallgatásra vágyik. A bűnmegelőzési osztály vezetője szerint úgy működik ez is, mint a kéregetés: aki egyszer ad, attól legközelebb is elvárják, hogy adjon. Ha az inzultáló úgy érzi, hogy felkeltette az érdeklődést, nagyon nehéz lesz megszabadulni tőle.

Mit tegyünk? Az elmúlt néhány hétben többször is zaklattak nőket az utcán Illusztráció: Pesti Tamás / FMH

Ezért kell a határozott viselkedés és az, hogy ne bonyolódjunk bele a megszólító újabb és újabb kérdéseibe.

– Tudom, hogy az idősebb korosztály hajlamosabb arra, hogy jótékonyan meghallgasson idegeneket, előzékenyen segítsen nekik, de pont ők vannak jobban kitéve aztán annak is, hogy ezáltal csalás áldozataivá váljanak – hangsúlyozta és hívta fel a figyelmet Vörös Ferencné.

Végül fordítsuk meg a helyzetet, ha nem önöket éri zaklatás, viszont tanúi egy ilyen – akár tettlegességig fajuló – helyzetnek, ne sétáljanak el, ne nézzék tétlenül a történéseket! Nem kell feltétlenül közbeavatkozni, viszont ha előveszik a telefont, és hívják a 112-t, megmenthetnek egy áldozatot.

Kapcsolódó:

https://www.feol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/zaklatas-zamoly-ferfi-no-rendorseg-4728340/

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/pszichiatriai-beteg-zamolyi-zaklato-rappant-gyorgy-4753375/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában