Információk a vízfelhasználók számára

2021.03.05. 07:20

Reggel, délután és este is moshatnak a sárbogárdiak

Odafigyeléssel, a kifolyó víz szemrevételezése után lehet használni a mosógépeket, ha aznapi munkájukat már befejezték a Fejérvíz szakemberei.

Majer Tamás

A munkálatok időintervallumait leszámítva pöröghetnek a gépek, illatosodhatnak a ruhák

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Fejérvíz Sárbogárdi Üzemmérnöksége által kiadott minapi lakossági tájékoztató szerint a március 2-án Sárbogárdon elkezdődött hálózatöblítés és tűzcsapellenőrzés március 12-ig tart, munkanapokon 9–14 óra között dolgoznak a hozzáértők. A tájékoztatóban írtak szerint a csapvíz, ha zavaros is lesz emiatt, ülepítés után fogyasztható. A Fejérvíz figyelmeztette a helyieket, hogy automata mosógéppel nem ajánlott a mosás.

– A vizet nagyobb edénybe kiengedve célszerű körülbelül fél, egy óráig állni hagyni. Az edény aljára kiülepedő zavaros részről leöntve a tiszta víz felhasználható. Az edény aljára esetlegesen kiülepedett anyagszemcséket tartalmazó vizet – leginkább esztétikai okokból – nem javasoljuk elfogyasztani – írta az ülepítés módját tudakoló kérdésünkre a Fejérvíz.

A munkálatok időintervallumait leszámítva pöröghetnek a gépek, illatosodhatnak a ruhák
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Főzésre szintén lehet használni a vizet, de ekkor is javasolt az ülepítés – tették hozzá.

A vasalásról is érdeklődtünk. – Vasalás nem javasolt csapvízzel – a gyártók által sem –, a vasalókba általában nem csapvizet, hanem inkább desztillált vizet szoktak legtöbben használni. A vasalás a zavaros vízzel azért sem javasolt, mert a vasalók gőzölőnyílásait eltömítheti – válaszolták.

S mi újság a mosással? Kiderült, a munkálatok időintervallumait leszámítva alapvetően pöröghetnek a gépek, illatosodhatnak a ruhák.

– A hirdetményünk szövegének megfelelően, munkanapokon, a jelzett órákban kérjük, hogy felhasználóink ne használják a mosógépet. Egyrészt azért, mert az esetleges nyomásingadozás a mosógépeknek árthat, a zavaros víz pedig a ruhákat színezheti el. Célszerű egyébként a munkálatok jelzett időpontjának lejárta utáni használatkor is meggyőződni arról, zavaros-e még a kifolyó víz. Ha ezt tapasztaljuk, akkor a vécé öblítésével, hideg vizes csapok kinyitásával az esetlegesen a belső hálózatukba került zavaros vizet érdemes kifolyatni a mosógép elindítása előtt. Kézi mosás szintén nem javasolt a munkálatok ideje alatt, mert ilyenkor a ruhákat elszínezheti a zavaros víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában