Koronavírus Fejérben

2021.03.08. 11:30

Pánikvásárlás: vittek mindent, mint a cukrot a hétvégén Fehérváron

A kormány a múlt héten döntött arról, hogy legtöbb boltot két hétre bezárják, illetve a szolgáltatásokat is ugyanennyi időre szüneteltetni kell. Megnéztük Székesfehérváron, milyen hatással volt a szigorítás a hétvégi vásárlói kedvre.

Baráth Eszter

Nem nagyon volt parkolóhely a bevásárlóközpontok környékén: két hétig üresen konganak majd ezek a parkolók is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kormány döntése értelmében március 8-án, azaz ma már néhány kivétellel nem nyitnak ki az üzletek és szünetel minden szolgáltatás. Tavaly egyszer már megszületett ez a döntés, akkor az emberek szinte pánikszerűen lepték el a boltokat és hatalmas készletek felvásárlásába kezdtek. Tették mindezt annak ellenére, hogy az élelmiszerboltokat egy évvel ezelőtt sem érintették a zárással kapcsolatos korlátozások.

Az első hullámhoz képest talán kevésbé

Aki most, a vásárlás szempontjából egy ideig az utolsó szabad hétvégén Székesfehérvár nagyobb üzleteiben vagy bevásárlóközpontjaiban járt, ismét hatalmas tömeggel találkozhatott. Szombaton kora délután a legtöbb parkoló zsúfolásig megtelt, szinte küzdeni kellett a helyekért, így már egyáltalán nem volt meglepő, hogy az eladóterekben is sokan tartózkodtak. A belvárosban egyáltalán nem sétált sok ember, viszont a pláza folyosóján annál többen voltak. Néhány ruhaüzletben rövidebb sorok alakultak ki, de a legtöbben mégis szatyrok nélkül rótták a köröket. Talán a sétálók többségén nem a vásárlási láz uralkodott el, csupán nézelődni érkeztek, amit a következő két hétben biztosan nem tehetnek meg.

A város egyik nagy sportboltjának munkatársai elmondták, minden hétvégén sokan vannak, de most jól érzékelhetően megnőtt a forgalom. Üzletükben a legtöbben sportcipőket és az otthoni edzéshez szükséges kiegészítőket, például ugrókötelet vásároltak.

Nem nagyon volt parkolóhely a bevásárlóközpontok környékén: két hétig üresen konganak majd ezek a parkolók is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik legnagyobb elektronikai cikkeket forgalmazó boltban, bár kisebb mértékben, de szintén tapasztalták a megnövekedett vásárlói forgalmat. Kérdésünkre elmondták, ha egy terméket kellene kiemelni, ami láthatóan nagyobb mértékben fogyott, mint egy átlagos hétvégén, akkor a televíziókat hangsúlyoznák. Ez ottjártunkkor is tapasztalható volt, hiszen az üzletben eltöltött rövid idő alatt 2-3 vásárlóval találkoztunk, akik ilyen eszközökkel tartottak a kassza vagy éppen már autóik felé.

Mint tudjuk, az élelmiszerboltok az elkövetkezendő két hétben is zavartalanul működnek majd. Ennek ellenére – bár feltűnően megtöltött bevásárlókocsikat nem láttunk, és a pénztáraknál sem álltak hosszú sorok – az egyik legnagyobb vállalat fehérvári üzletében ismét nagymértékű felvásárlás nyomai látszottak szombaton. A helyszínen tapasztaltak alapján a slágertermékek tulajdonképpen megegyeznek azokkal, melyeket a tavalyi hasonló időszakban a legtöbben vásároltak. Jól láthatóan sokkal kevesebb liszt sorakozott a polcokon, mint azt általában megszokhattuk. A legnagyobb meglepetés a tésztákat rejtő sorban érhette a vásárlókat, hiszen a zacskókat – kis túlzással – tulajdonképpen tényleg keresni kellett.

Összességében talán nem volt annyira kaotikus a helyzet, mint egy évvel ezelőtt. Érezhetően többen rájöttek, hogy felesleges felhalmozni a készleteket, viszont még mindig sokan gondolták úgy, hogy elengedhetetlen a bevásárlókörút a kéthetes korlátozások előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában