Ünnep

2021.03.15. 13:15

Online is szép gondolatok

Online megemlékezést tartottak Kápolnásnyéken március 15-e alkalmából. Az ünnepi gondolatokat Marosánné Gáti Gabriella volt iskolaigazgató, képviselő asszony mondta el. A megemlékezés Kápolnásnyék honlapján a Vörösmarty Mihály Iskola online műsorával együtt utólag is megtekinthető.

S. Töttő Rita

Fotó: Kupi László

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium drámatagozatos gimnazistáinak megrendítően szép ünnepi műsora ösztönzően hatott – fogalmazott Kupi László, Kápolnásnyék alpolgármestere az online megemlékezés kapcsán, amely természetesen a márciusi ifjakról szólt. Marosánné Gáti Gabriella volt iskolaigazgató, képviselő asszony videóüzenete a márciusi ifjak említésével kezdődik, akik meghatározó szerepet játszottak az 1848. március 15-ei eseményekben.

Marosánné gondolatainak vezérfonala szerint a rendi országgyűlés ellenzékének törekvéseivel minden ponton érintkező, ám határozottabb, következetesebb követelésük a 12 pont, amely az állam és nemzetvédelem biztosítása mellett általános szabadságjogokban kívánja részesíteni az ország minden állampolgárát, törvény előtti egyenlőséget, közös teherviselést, az úrbéri viszonyok megszüntetését, egyenlőség alapján működő esküdtszéket és képviseletet irányoz elő.

Fotó: Kupi László

Az online megemlékezésben foglalt üzenet szerint a 12 pont között egy sincs, ami fölösleges, s hogy a március 15-i események igazolták, hogy olyan sincs, amit nem lehetett elfogadtatni az adott bel-és külpolitikai helyzetben. Valóságismeret, céltudatosság, határozottság, bátorság, kommunikációs képesség és szándék, mind olyan értékek, amelyek keveseknek adatik meg, nekik igen – fogalmazott Marosánné, hozzátéve: mindig is lesznek márciusi ifjak, csak nem így hívják őket. Majd pedig hangsúlyozta: rajtunk múlik, hogy bátorítsuk okos, szabadon gondolkodó és tettre kész fiataljainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában