Zárt ajtók várják a kistérség lakosait

2021.03.01. 19:41

Nem fogad betegeket az abai szakrendelő

Cikkünk írásakor az abai Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő munkatársai bent vannak a Dózsa György utcai épületben, de jogszabályok alapján nem végezhetik a munkájukat.

Korondy Tamás

Egyelőre határozatlan ideig zárva marad az abai székhelyű szakrendelő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kialakult helyzet előzményeiről: mint minden egészségügyi intézménynek, úgy az abai szakrendelőnek is át kellett térni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra 2021. március 1-től. Éppen ezért február 6-án Aba városának önkormányzata kezdeményezett egy taggyűlést a kissebségi tulajdonosok (Csősz, Sárosd, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Seregélyes, Soponya, Tác) részvételével – a pandémia miatt ez írásos szavazás formájában valósult meg – ,mely arról volt hivatott dönteni, hogy a szakrendelő alkalmazottai (beleértve az ügyvezetőt is) egészségügyi szolgálati jogviszonyban végezzék tovább a munkájukat március 1-től, valamint arról is, hogy az ügyvezető (Viola Zsuzsanna, aki a polgármester Mikula Lajos felesége) munkaszerződését el kell készíteni, és azt alá kell írni a tulajdonosi társaságnak. Az abai önkormányzat azt állítja, hogy előbbit megszavazta a kisebbségi tulajdonosi kör, ám utóbbit megvétózta a hét kistelepülés, emiatt áll jelenleg vezető nélkül a kistérségi ellátó. Hozzátették, hogy mivel az igazgató ilyen jogviszonya nem tudott létrejönni, ezért így vezető nélkül maradt a szakrendelő, s jelen helyzetben beteget fogadni sem lehet, sőt, mi több: még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni.

Az világos, hogy a szakrendelő ügyvezetője a munkavállaló, míg a munkáltató a szakrendelőt működtető társaság taggyűlése. Ebből a taggyűlésből kellett volna az érintetteknek kijelölni egy személyt, aki a cég, és egyben a taggyűlés nevében aláírja munkáltatóként az ügyvezető szerződését. Az abai önkormányzat szerint ezt a kijelölést utasították el a kisebbségi tulajdonosok.

Egyelőre határozatlan ideig zárva marad az abai székhelyű szakrendelő
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, Kasó László, a város alpolgármestere tájékoztatta a szakrendelőben lévő munkatársakat a kialakult helyzetről, egyben türelmet kért tőlük. Később a többségi tulajdonos Aba Város Önkormányzatának tulajdonosi képviselőjeként felszólította a kisebbségi tulajdonosokat a helyzet rendezésére.

Lapunk birtokába jutott egy tájékoztató levél a kisebbségi tulajdonosi kör véleményéről. Ebből kiderül több fontos részlet – például az, hogy az ügyvezető, már említett február 26-i taggyűlés során megvétózott egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti munkaszerződését azért nem támogatta a hét kistelepülés, mivel szerintük összeférhetetlenség áll fent a polgármester és a szakrendelő ügyvezetője között.

A szakrendelő ügyvezetője számára elküldött ügyvédi válaszlevelük szerint a kisebbségi tulajdonosok kérik a Tisztelt Ügyvezető Asszonyt és Aba Város Önkormányzatát, mint többségi tulajdonost, hogy az összeférhetetlenség feloldásáról gondoskodjanak az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kerülést követő 30 napon belül„

Dunkl Gergely, Sárosd polgármestere a hét település nevében nyilatkozott lapunknak. Elmondása szerint az egész helyzet nem alakult volna ki, ha Aba tulajdonosi képviselője szavazott volna február 26-án – hiszen állítása szerint, a kisváros nem vett részt a voksoláson.

Cikkünket később további részletekkel folytatjuk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában