Hamarosan költözik

2021.03.10. 07:10

Májusban már új helyszínen az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ

Befejeződött az Irányi Dániel utca 4. szám alatti épület felújítása, így az egykori főiskolai épületet hamarosan az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ veheti birtokba. A beruházás során megvalósult az akadálymentesítés, valamint az épület udvara is megújult.

Héjj Vivien

Teljes egészében akadálymentesített lett az épület

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A több mint 700 millió forintos pályázati támogatásból megvalósult beruházás során egy innovatív szociális szolgáltató központot alakítottak ki, ahol – a tervek szerint májustól – a gyermekjóléti központ minden kollégája közös helyen láthatja el feladatait, ráadásul mindezt korszerű, 21. századi körülmények, eszközök segítik.

2020 januárjában számoltunk be arról, hogy a Család- és Gyermekjóléti Központ új helyszínen folytathatja működését. A központ jelenleg városszerte tizenhat különböző telephelyen működik, így ezek egységesítése nagyban megkönnyíti a szervezet napi munkáját. A kivitelezést tavaly februárban el is kezdte az SHS Építő Kft, és az eredeti terveknek megfelelően be is fejezte azt.

A tizenhárom hónapig tartó felújítási munkák során az új funkciókhoz igazodva az épület – a belső terek átalakításával, a padlóburkolat cseréjével – teljesen megújult. A pályázat részeként kicserélték a tetőszerkezetet, az azbesztmentesítés után új kerámia tetőfedés készült. Az energetikai korszerűsítés részeként új nyílászárókat építettek be, valamint a homlokzati felületek hőszigetelése is megtörtént a helyszínen.

Teljes egészében akadálymentesített lett az épület
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az épület teljes egészében akadálymentesített, a belső udvaron egy-egy akadálymentesített parkoló is létesült, ahonnan biztonságosan megközelíthető az épület. A belső terekben az akadálymentes közlekedéshez új személyfelvonót és emelőberendezést telepítettek, valamint új, mozgáskorlátozottak számára kialakult vizesblokk készült.

A fogyatékkal élők tájékozódását eligazító táblák és speciális burkolati jelek segítik. A helyiségek neveit ­Braille-írással is feltüntették. A hallássérültek számára pedig hangerősítő rendszer biztosítja a tájékozódást.

Mintegy nyolcvan alkalmazott dolgozik a központban, a telephelyek egységesítésével a szolgáltatások is könnyebben elérhetők lesznek. Az épületen belül különböző területeket alakítanak ki, így egy fedél alatt működhet többek között az irodai munka, az ügyfélfogadás, a kapcsolattartási ügyelet és a pszichológiai tanácsadás is. Az új helyszín többek között a pszichológusok és a családterapeuták munkáját is megkönnyíti, hiszen a zárt udvar révén akár szabadtéren is szervezhetnek különböző szituációs játékokat, fejlesztéseket.

Az önkormányzat közleményében Tisztl Henrik, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti központ vezetője elmondta, áprilisban elkezdik a szakaszos költözést, májusban már szeretnék birtokba venni az Alba Bástya új otthonát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában