Koronavírus Fejérben

2021.03.25. 11:30

Fejér megye: a segítségnyújtás folytonos!

Az önzetlen összefogás nem szenvedett csorbát, kitart a lendület. A karitatív szolgálat, a segítségnyújtás folytonos, az ellátás töretlen, egyenletes – így fogalmazott Viplak Tibor enyingi polgármester.

Borsányi Bea, Baráth Eszter, Korondy Tamás, Majer Tamás, Palocsai Jenő, S. Töttő Rita, V. Varga József

Úrhidán Müller Szandra vállalta az ebéd házhoz szállítását, képünkön Köves Lászlónak adja át az ételt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közösség megoldja

Sem Csákváron, sem Gánton nincsenek a nagyvárosokhoz hasonló önkéntesek. Illés Szabolcs polgármester tájékoztatása szerint a kisvárosban a családsegítő szolgálat látja el az időseket a veszélyhelyzet kihirdetése óta. A rendszeresen segítséget kérők száma bőven száz alatt van – most, a harmadik hullám idején kevesebben kérnek segítséget, mint tavaly ilyenkor –, így a feladat ellátása belefér a kapacitásukba. Csákberényben is képes az önkormányzat ellátni azokat a kéréseket, amelyek a napi szintű bevásárlást, receptfelíratást, csekkfeladást, ebédkihordást érintik. Ezek száma egyébként a húszat sem éri el naponta. Ám egy olyan kis közösségben, mint amilyen náluk, a szomszédok is odafigyelnek egymásra, és ha kell, segítenek – mondta Vécsei László polgármester.

Nincs szervezett csoport

A dunaújvárosi önkormányzat sajtószóvivője elmondta: nincs tudomásuk arról, hogy a településen szervezett formában működne önkéntes csoport, és a város összefogásában sincs olyan szervezet, ami a járványidőszak eddigi legsúlyosabb helyzetében akár bevásárlással vagy a szükséges gyógyszerek kiváltásával segítené az időseket. A leginkább veszélyeztetett korosztályba tartozók családtagjaikra, ismerőseikre, szomszédjaikra szorulnak ebben a tekintetben, azokra, akik szívesen, önzetlenül segítenek.

Számíthatnak egymásra

– Nem tapasztalom, hogy több önkéntesünk lenne, mint az első hullám alatt, erről hozzánk, az önkormányzathoz egyébként nem is jut el információ. Az önkormányzati feladatellátásba nem kellett bevonnunk önkénteseket, mivel volt elég forrásunk a feladatok elvégzésére – válaszolta lapunk megkeresésére Mikula Lajos polgármester. Hozzátette: ahogy látja, Abán már kialakult egyfajta szolidaritás, együttműködés az emberek között, akikről tudják, hogy karanténba kerültek, azoknak az élelmiszer ellátásában segítenek a családtagok, a szomszédok, az ismerősök. Ez nem az a formális, bejelentett, megszokott önkéntesség, amit megszokhattunk, ám kifejezetten örül annak, hogy az emberek náluk számíthatnak egymásra. Vannak alkalmazottaik, akik szívesen végeznének önkéntes munkát, de jelen esetben nincs szükség rá.

Úrhidán Müller Szandra vállalta az ebéd házhoz szállítását, képünkön Köves Lászlónak adja át az ételt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Van, aki felveszi a telefont!

Mezőkomáromban a koronavírus fertőzötteknek a szociális gondozók visznek ételt, vásárolnak be, szerzik be a gyógyszert – tudtuk meg Varga Fruzsina jegyzői referenstől. Az önkormányzat segíti a védőoltásra időpontot kapott embereket eljutni az otthonukból az orvosi rendelőig. – Segítséget nyújtunk azoknak is, akiknek nehézséget okoz az online felületen történő regisztráció az oltásra – mondta Varga Fruzsina. Szerdától egy személy egyebek mellett a telefonhívások fogadásával segíti a mezőkomáromi háziorvos és asszisztense munkáját.

Az Alapi Polgárőr Egyesület elnöke, Rompos Mihály elmondta: ők biztosítják a védőnői szolgálatot, hogy amikor egy gyermek vizsgálata folyik, a családtagokon kívül más ne lépjen az épületbe. Alapon a polgárőrség tagjai szállítják oltásra az időseket.

A könyvtáros is segít

Az első két hullámhoz hasonlóan most is mindent elkövetnek a bodajki lakosok és az önkormányzat, hogy senki se maradjon egyedül a nehéz időkben. A fiatal város polgármestere, Wurczinger Lóránt elmondta: – A súlyos helyzet ellenére mindent megteszünk a betegek és az idősek érdekében. A munkába mindenkit megpróbálunk bevonni, akiket át tudunk csoportosítani másik munkaterületekről. Volt, hogy a könyvtárosok vittek gyógyszert vagy éppen ebédet a kimozdulni nem tudó, vagy a vírus miatt nem akaró idősebbeknek.

A városvezetőtől azt is megtudtuk, hogy sajnos egyre több az olyan eset, amikor egy-egy családban mindenki beteg, illetve karanténban van. Legutóbb éppen egy karanténba került, negyvenes házaspár számára vásároltak élelmiszert a segítők.

A polgármester megy előre

Pázmándon már az első hullám idején is erőteljes önkéntes összefogással segítették a rászorulókat – mondta el Virányiné Reichenbach Mónika polgármester, hozzátéve, hogy a meglévők mellé még vásároltak további véroxigénszint mérőket és teszteket, és azokat viszik az önkéntesek az érintetteknek. – Főképpen olyanokkal dolgozunk, akik átestek a betegségen – emelte ki a faluvezető, aki egyébként maga is megy a betegekhez. Hiszi, hogy az önkéntes munka – és persze a folyamatos fertőtlenítés és a maszk – segít. – Önkénteseink az oltópontokra és a rendelőbe szállítják az időseket, élelmiszert és gyógyszert is viszünk a rászorulóknak.

Veszélyhelyzeti telefonszám

Enyingen a segítő munkát a család- és gyermekjóléti központ koordinálja; az önkormányzat a vírushelyzet harmadik hullámában is folyamatosan figyelemmel kíséri a rászorulók mindennapi igényeit. Csóron jelenleg egy személy igényli az önkormányzat segítségét; Csete Krisztián polgármester erősnek ítéli a családi segítségnyújtást. Szabadbattyánban az önkormányzat dolgozói teljes mértékben el tudják látni a felmerült igényeket; önkéntesek is folyamatosan jelentkeznek, de jelenleg nincs szükség a bevonásukra. Tácon az önkormányzathoz fordulóknak és az idős egyedülállóknak a szociális intézményfenntartó társulás helyi dolgozója és több önkéntes segít a mindennapi teendők ellátásában.

Polgárdiban ötmodulos (kétfogásos meleg ebéd, kenyér- és tejvásárlás, bevásárlás, csekkbefizetés, gyógyszerkiváltás) idősellátás működik. A veszélyhelyzeti telefonszámot (06-30-609-7787) az idősek mellett a karanténba került lakosok is hívhatják, az igényelt segítségnyújtásban az önkormányzat és az intézmények dolgozói vesznek részt – tudtuk meg Nyikos László polgármestertől. Úrhidán az önkéntes segítségnyújtásban a polgárőrség a legaktívabb közösség; Petőcz Ádám, az egyesület elnöke a tagság együttműködésével példamutató módon segíti az önkormányzatot. Az idős rászorulók számára Müller Szandra művelődésszervező vállalta az ebéd kiszállítását.

Fehérváron nyitják meg

Tizenegy civil szervezet kezdeményezésére rendezik meg 2021-ben az Önkéntesség Magyarországi Évét a lakosság nagyobb arányú bevonása, a vállalatok részvétele, az adományozók mozgósítása és az önkéntesek megünneplése céljából. A rendezvénysorozat nyitóeseményét Székesfehérváron tartják meg online csütörtökön, délelőtt, 10 órai kezdettel. A konferenciát Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár és Cser-Palkovics András polgármester nyitják meg. Az eseményt a város honlapján élőben közvetítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában