Komoly előkészítő procedúrák

2021.02.08. 15:00

Vizsgálatok tucatjai között létezik a bodajki család

Egy hét hónapos kisfiú nagy út előtt áll, ugyanis transzplantációs műtétre készítik elő. A hosszú és nehéz út egy jelentős szakasza már mögötte van, jelenleg Németországban vizsgálják őt és szüleit.

Palocsai Jenő

Egy steril szoba kialakítása a cél. Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Bodajkon élő ifjabb Szabó Danit – féléves kora ellenére – komoly kihívás elé állította a sors. Májának működése nem tökéletes, ezért új szervre van szüksége. A szülők és a közösség mindent elkövet, amit tud, és már körvonalazódik a megoldás, igaz, Németországban.

Bodajk polgármestere, Wurczinger Lóránt rendszeres kapcsolatban van a bajba jutott családdal, így a mögöttünk álló hétvégén is felhívta őket. A városvezető elmondta: – Lejárt a nemrég kiutazott családra kötelezően kirótt karantén, s így az édesanya és Dani bekerülhetett a kórházba. Megtudtam tőlük, hogy a kisgyermek kapott egy újfajta tápszert, melyet ugyan szondával juttatnak be a szervezetébe, de azért ennek köszönhetően az állapota a körülményekhez képest jó.

A szülők eközben számtalan szűrővizsgálaton esnek keresztül, melyek során 16 ampulla vért vettek mindkettőjüktől. Különösen nagy hangsúlyt fektet a német protokoll és az azt követő orvosi team a pszichológiai tesztekre. Utóbbira azért van nagy szükség, hogy kiderüljön, nem szervkereskedők-e, illetve hogy fel tudják-e dolgozni lelkileg ezt a helyzetet.

Egy steril szoba kialakítása a cél. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Ezen a héten más jellegű, lényegesen célirányosabb vizsgálatokon is keresztül kell esnie a házaspárnak. Háromdimenziós felvétel készül a májukról és a CT-vizsgálatokon túl további pszichológiai ellenőrzéseknek is alávetik őket. Az orvosok abban bíznak, hogy az édesapa alkalmas lesz arra, hogy élő donorként segítsen a gyermekén. Úgy tudjuk, hogy ezekre a vizsgálatokra és ellenőrzésekre el is fog menni a február, a hatalmas, város méretű klinikán.

A pár 2014-ben került Bodajkra, és két éve vettek saját házat, alapítottak családot. A közösség befogadta őket, s most a Bodajki Közalapítvány nyitva tartja a számláját, hogy aki tud, segítsen a bajbajutottakon – emellett gyűjtődobozokat is kihelyeztek a boltokban.

Wurczinger elmondta, hogy a kint tartózkodásuk rendezve van, ám mire hazatérnek, addigra meg kell alkotni egy steril otthont, amihez egy speciális klímaberendezésre van szükség, mely víztartályon keresztül keringetve szűri a levegőt. Ez az eszköz önmagában egymillió forint, szóval a Szabó családnak minden segítségre szüksége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában