kiásták a gyökereket

2021.02.08. 07:35

Továbbra is kopár a Vasmű út

A dunaújvárosi platánsor tragikus története sokak számára ismerős. Mi történt idáig, és hol tart most?

Baráth Eszter

Régóta húzódik már a fák (és pótlásuk) története

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vasmű út ikonikus platánfái egyidősek voltak Dunaújvárossal, 70 éve kísérték végig a városlakók sétáit és mindennapjait. 2019-ben azonban egy közülük gyökerestől fordult ki a nagy esőzések miatt felázott talajból. A 15 méteres fa egy parkoló autóra dőlt, de személyi sérülés nem történt. Emiatt az alig néhány hónapja városvezetővé vált képviselők szakemberekkel vizsgáltatták meg az utcában lévő többi fát, majd ennek és a testi épség fontosságának okán meghozták a döntést. A határozat értelmében egy kivételével a Vasmű út összes platánját kivágásra ítélték. Mindez azt jelentette, hogy 810 méter hosszan kivágták a főutat szegélyező fasort. Az egyetlen életben hagyott fa is csak azért kapott kegyelmet, hogy emléket faraghassanak belőle.

A város lakóit érthető módon nagyon felháborította a döntés. A városvezetés a fák pótlásáról döntött, ezzel kapcsolatban a dunaújvárosiak szavaztak arról, milyen növények kerüljenek a megüresedett helyekre. Ám ez sem ment olyan egyszerűen. Tavaly tavaszra ígérték az ültetések megkezdését, ami néhány csemetével meg is történt, de a közműhálózat feltérképezése és egyéb okok miatt őszre halasztották a folytatást. Ennek ellenére a legtöbb hely máig üresen áll. Ennek okául az önkormányzat korábban a régi platánok földben maradt gyökereit említette, melyekre azt mondták, csak gombák által lehet lebontani, az oltás ennek érdekében megtörtént.

Régóta húzódik már a fák (és pótlásuk) története
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Később a lakosság megelégelte a kopár terület látványát, ezért virágokkal ültették be azokat, de a hidegebb idő beköszöntével ezek is eltűntek a főút mentéről.

Januárban, amikor a helyszínen jártunk, néhány hely szalagokkal volt elkerítve, ahol munkások dolgoztak. A forgalmas út mellett is jól hallatszott az ásók és csákányok zaja, melyekkel azon munkálkodtak, hogy a földben maradt részeket eltávolítsák. Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy korábban az ily módú kiszedésére nem láttak esélyt, sőt lehetetlennek tartották azt. A munkák hatására láthatóvá vált fák, vagyis azok maradványai egészségesnek tűntek.

A Vasmű úti platánsor megsemmisítésének valódi indokára talán még sokáig várni kell. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy a város hatalmas örökséget veszített el, és azok a fák, amelyek egyszer majd a helyükre kerülnek, még évtizedekig nem nyújtanak olyan jótékony árnyakat, mint elődjeik tették generációkon át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában