Megújulva magasodik

2021.02.01. 14:00

Célegyenesbe fordultak a móri templom munkálatai

A végéhez közeledik a Szentháromság templom felújítása. A kivitelező cég szakemberei már eltávolították az állványzatot, de még van hátra pár utolsó simítás.

Palocsai Jenő

A tavaly augusztusban kezdődött munkálatok elvégzéséhez a Magyar Kapucinus Delegáció saját forrásait, valamint a Szentháromság templom közösségének adományait használták fel

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A külső tatarozás miatt hosszú hónapokon át csak sejteni lehetett az állványzat és az azt védő háló mögött a kapucinus templom sziluettjét. A munkálatok idején is működött maga a templom, így a rendszeresen használt kisebb ajtó fölé védőtetőt ácsoltak a szakemberek. Enyhe volt a tél, így szinte zavartalanul folyhatott a munka, melynek eredményeként nemrégiben lekerült a háló, majd az állványzat is a homlokzatról, feltárva annak az eredetivel megegyező, sárga színét, lemezelt párkányait.

Tavaly augusztusban kezdték

Szpisják Péter Pál testvért, móri házfőnököt megkérdeztük, hogy mikor kezdődött a munka és milyen forrást, forrásokat tudtak igénybe venni?

A templomigazgató elmondta: – Tavaly, vagyis 2020 augusztusában kezdődtek a munkálatok, melyek elvégzéséhez részben a Szentháromság templomunk közösségének szíves adományait, nagyobb részben a rendház, vagyis a Magyar Kapucinus Delegáció saját forrásait tudtuk felhasználni. Ezzel kellett gazdálkodni, mert máshonnan nem érkezett támogatás.

A homlokzat tulajdonképpen készen van, de mégsincs lefestve teljesen az épület. Mint megtudtuk, a téli időjárás okán egy alsó falsáv még nem kapta meg a végleges színét. A tervek szerint mihelyst lehetőség adódik rá, azonnal megtörténik a festés a szóban forgó alsó falszakaszon. A felújítás során nemcsak lefestették kívülről a málladozó vakolatot, hanem egy fontos műszaki megoldást alkalmaztak a fal szerkezetének védelmében, hogy a víz ne tudjon abban felszívódni. Egy bizonyos magasságban lyukakat fúrtak az évszázados téglákba, és befecskendezéses eljárással olyan speciális anyagot juttattak be a hatalmas épület falaiba, ami záró réteget képez, vagyis elállja az alulról érkező víz útját.

A tavaly augusztusban kezdődött munkálatok elvégzéséhez a Magyar Kapucinus Delegáció saját forrásait, valamint a Szentháromság templom közösségének adományait használták fel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Jobban ellenáll az időjárásnak

Nem csak a falak szépültek meg, ugyanis megújult a bádogozás is, egészen a toronysisaktól kezdve lefelé, valamennyi párkányon. A bádogosok munkája nemcsak tovább szépítette az épületet, de a lemezek védelmében a fal is jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Az épület vízszigetelésén, festésén, illetve a bádogozáson túl a kőből készült elemeket is felújították. Egy kőrestaurátor is dolgozott az építkezés több pontján. Szakértelmének köszönhetően kicserélték a korábbi oszlopfőket és restaurálták Assisi Szent Ferenc és Szent Günther szobrát is.

A templomigazgató elmondta, hogy a templom belső terében ez esetben nem történt jelentős változás és egyelőre nem is tervezik, viszont a falak vízszigetelési munkái miatt akadt némi helyreállítási feladat a vakolaton. Az injektálás miatt keletkező lyukakat elfedték, és a falakat lefestették.

Természetesen egy építkezésre sosem lehet azt mondani, hogy teljesen kész, így a móri kapucinusok is újabb, kész tervekkel néznek a jövőbe. Spisják Péter Pál testvér ezzel kapcsolatban elmondta:

– A következő nagy feladat a templom előtti terasz helyreállítása, szintezése lenne, ám sajnos ehhez a felújításhoz még nem látjuk az anyagi hátteret. Ez az, ami meghatározza, mikor lehet a munkát elvégezni. A kapucinusokon nem múlik, az előzetes dokumentáció már jórészt készen áll, így már csak a kivitelezés lenne hátra, de ahhoz elő kell teremteni a megfelelő tőkét.

Valóban jelentős anyagi forrásra lenne szükség a templom előtti, úttest fölé magasodó, kiemelt terület felújításához, ugyanis a terasz csapadékvíz-elvezetése nem igazán megoldott és ennek köszönhetően az alap kimosódik, amitől a lépcsők nem elég stabilak, sőt egyik-másik már veszélyesen meg is lazult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában