oktatási intézmények

2021.02.17. 07:00

A biztos jövő alapjait fektették le Pusztavámon

Államtitkár látogatott a Fejér megyei településre, hogy kerekasztal-beszélgetés során vitassa meg a helyi német nemzetiségi önkormányzattal az iskola és az óvoda támogatásának kérdését.

Palocsai Jenő

Államtitkár látogatott a Fejér megyei településre, hogy kerekasztal-beszélgetés során vitassa meg a helyi német nemzetiségi önkormányzattal az iskola és az óvoda támogatásának kérdését. A helyi általános iskolának és óvodának három éve a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat a fenntartója, és azóta több felújítás is történt a szóban forgó épületeken. Arra a kérdésre, miért áldoznak ennyit ezekre az intézményekre, Soltész Miklós államtitkár felelt

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A helyi általános iskolának és óvodának három éve a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat a fenntartója, és azóta több felújítás is történt a szóban forgó épületeken. Arra a kérdésre, hogy miért áldoznak ennyit ezekre az intézményekre, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt felelte:

– Újraindításról beszélünk, és nemcsak a gazdaság, hanem a nemzetiségek területén is. Olyan támogatásokat adunk, amelyek beruházásokat generálnak, szakembereknek adva ezzel munkát.

Államtitkár látogatott a Fejér megyei településre, hogy kerekasztal-beszélgetés során vitassa meg a helyi német nemzetiségi önkormányzattal az iskola és az óvoda támogatásának kérdését. A helyi általános iskolának és óvodának három éve a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat a fenntartója, és azóta több felújítás is történt a szóban forgó épületeken. Arra a kérdésre, miért áldoznak ennyit ezekre az intézményekre, Soltész Miklós államtitkár felelt...
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A pozitív változásnak köszönhetően tehát ebben az évben 1 milliárd 356 millió forinttal tudnak hatvan, kifejezetten nemzetiségi fenntartású, illetve tulajdonú oktatási intézmény felújításához, fejlesztéséhez hozzájárulni. Az említett hatvan intézmény közé tartozik a pusztavámi iskola is, amelynek megújulására 70 millió forint jut ebben az évben, amiből többek között nyílászárócsere és külső megújulás is megvalósul. Az óvoda is kap 6 millió forintot, melyből megtörténhet végre a várva várt fűtéskorszerűsítés.

A svábság méltán híres szorgalmát is elismerik ezekkel a lépésekkel
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a korábbi fenntartói rendszerrel ellentétben most már sok oktatási intézménynek a tulajdonosa is a helyi német nemzetiségi önkormányzat, ami egy sokkal egyértelműbb és tisztább helyzetet teremt, arról nem is beszélve, hogy így könnyebben kiaknázhatók a pályázati lehetőségek. Ritter szerint ott működik igazán jól ez a rendszer, ahol a helyi, települési önkormányzatok megértették azt, hogy az intézmények átvétele nem elvétel, hiszen azok ott maradnak a településen, ahol mindig is voltak. Tervük szerint 15 éven belül valamennyi ilyen intézmény átesik egy teljes felújításon.

[video width="1024" height="576" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2021/02/3504898video7b1dc06fcfe518268d03603c2c790ca5V.mp4"][/video]

Törő Gábor országgyűlési képviselő kitért a svábság méltán híres szorgalmára is, amivel mindig bebizonyították, hogy milyen hasznos tagjai a társadalomnak, de szót ejtett arról is, hogy olyan kulturális élet folyik a területéhez tartozó, német nemzetiségi önkormányzattal rendelkező településeken, ami követendő példa lehet bárki számára.

Gerlinger Tibor, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Unger Vicky iskolaigazgató megköszönték a korábbi években kapott és a most odaítélt támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában