orvosi ellátás

2021.02.04. 07:45

Önálló ügyelet lehet, kálozi székhellyel

A múlt év végén az abai központú orvosi ügyelethez tartozó hét önkormányzat abban egyezett meg, hogy változatlan formában együtt szervezik meg az ügyeletet. Ez április elejével mégis módosul.

Korondy Tamás

Több település ügyelete költözhet el Abáról

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Mint megtudtuk, az ügyeletet működtető Emergency Service Kft. arról tájékoztatta az abai vezetést, hogy Sárosd, Sárkeresztúr, Sárszentágota, Káloz és Soponya március 31ével felmondta a szerződést és önálló ügyeletet szerveznek kálozi székhellyel, emiatt az Emergency Service Kft. meg fogja szüntetni az abai ügyeleti központot.

Sárosd polgármestere azt állítja, hogy számukra az abai központú orvosi ügyelet polgárdihoz történő csatlakozása nem felelt volna meg, ezért összefogva új megoldást kerestek. Mikula Lajos, Aba vezetője viszont azt állítja, hogy erről szó sem volt, Aba Polgárdihoz való csatlakozása csak a kiváló hat önkormányzat döntése után vetődött fel.

Több település ügyelete költözhet el Abáról
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Dunkl Gergely, Sárosd polgármestere úgy nyilatkozott az új rendelő létrehozásával kapcsolatban: – Ami eddig biztos, hogy Káloz, Kisláng, Sárszentágota, Sárkeresztúr, Soponya, Sárosd közösen hozza létre az új ügyeletet, és még várunk három másik település nyilatkozatára, hogy csatlakoznak-e. Ez a lépés azért volt fontos, hogy településeinknek az ügyeleti központ elérhető távolságban maradjon.

Mint kiderült, az új kálozi székhelyű ügyeletbe több olyan települést is be kívánnak vonni, amely Enyinghez vagy Polgárdihoz tartozik jelenleg. Így a hat település által elindított új ügyelet nemcsak az abai székhelyű, hanem az enyingi és polgárdi székhelyű ügyeletek működésében is zavart okozhat. Emiatt hétfőn az enyingi, polgárdi és abai polgármester, valamint az Emergency Service Kft. képviselője egyeztetést tartott.

Weisengruber Imre, Káloz polgármestere elmondta, azért döntöttek az orvosi ügyelet helyszínének váltása mellett, mert véleményük szerint az ügyeletet ellátó cég nem érezte át igazán a települések magas szolgáltatási ár miatti problémáját.

Mikula Lajos tájékoztatta az abai lakosokat a helyzetről, egyben biztosította őket, hogy az ügyelet ellátása megmarad április 1-je után is, dacára annak, hogy az abai ügyeleti központ megszűnik. Az új, kialakult helyzetben viszont az ügyeleti ellátás várhatóan jelentősen kevesebb pénzébe kerül majd az abai önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában