Koronavírus Fejérben

2021.02.14. 07:00

Segíthet az oltást igazoló okmány

A zsebünkben hordható oltási okmány nem teljesen új keletű gondolat. Hasonlót eddig is használt és ajánlott az utazásszervező szakma.

Majer Tamás

Grosz Pálma, az utazási iroda vezetője rámutatott, sok úti célhoz eddig is kellettek oltások Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amint arról lapunkban is olvashattak, a kormány egy, a koronavírus elleni védettséget igazoló okmány bevezetését tervezi. Azok kaphatják meg, akiket beoltottak, illetve azok a személyek is, akik a betegségen átesve szerezték meg a védettséget.

Jelenleg is létezik egységes oltási igazolvány a világon

– Ennek akkor lesz igazából értelme, ha ezzel mi a többi országba úgy utazhatunk, hogy mentesülünk a különböző kötelezettségek (karantén, PCR-tesztek) alól – fogalmazott Grosz Pálma idegenvezető és egy székesfehérvári utazási iroda vezetője. Nézete szerint a dokumentum sikeréhez az kell, hogy a mi magyar okmányunkat más országokban is elfogadják. Ilyesmire – mármint országok közötti egyezségre – már van is példa, Grosz Pálma az izraeli-görög megállapodást hozta fel.

– Izrael (amely az egyik legjobban átoltott ország az egész világon) már elkezdte a különböző országokkal a tárgyalásokat. Görögországgal már meg is kötötték azt a megállapodást, amely értelmében ők egymás vakcinaútlevelét elfogadják – mondta.

Grosz Pálma arról is beszélt, jelenleg is létezik egységes oltási igazolvány a világon, hiszen számos országba, turisztikai célpontra a pandémia előtt is csak bizonyos oltások meglétével lehetett beutazni, belépni.

Viasz Zoltán népihangszer-készítő egy decemberi dinnyési tárlat online megnyitóján, ezt is Gonda Emmáék hozták tető alá
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ez egy kis sárga, papíralapú könyvecske, amelybe az oltások vonalkódjait bele lehet ragasztani – mondta. Ehhez eddig is hozzá lehetett jutni, Székesfehérváron az ÁNTSZ Mátyás király körúti központja a hitelesítő hely. A hepatitis A és B, vagy éppen a sárgaság elleni oltásokat tehát már eddig is egyfajta oltást igazoló dokumentummal kellett, lehetett igazolnia a turistáknak.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép-és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (röviden: M-ART) a jövőben rendszeresen tart majd programokat a Gárdony város által működtetett dinnyési hagyományőrző központban. – Már nagyon várjuk a nyitást, rengeteg tervünk van, és már ugrásra készen vagyunk! – fogalmazott Gonda Emma, az egyesület alelnöke.

Tőle azt kérdeztük, hogy képesek lesznek-e ellenőrizni a hazai közművelődési intézmények az oltási okmány meglétét. Kifejtette, biztosan lesz mód és kapacitás arra, hogy ha kell, ellenőrizzék az okmányokat, de probléma, hogy különbözőek, illetve nem feltétlenül ismert, hogy melyik oltás milyen időtartamra ad védettséget.

Grosz Pálma, az utazási iroda vezetője rámutatott, sok úti célhoz eddig is kellettek oltások
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Gonda Emma – továbbgondolva a kérdésünkben foglalt elképzelést – kifejezte: ahhoz, hogy egy közművelődési dolgozó esetlegesen elkérhesse egy látogató okmányát, az is szükséges volna, hogy előbb a közművelődési intézmények alkalmazottai is megkapják a vakcinát.

Tóth Tibor „Tibiton” előadó, énekes éppen pénteken kapta meg az első oltását, mint mondta, zökkenőmentes volt az eljárás, a háziorvosa adta be neki. Nem kellett várakoznia sem. Az úgynevezett AstraZeneca-vakcinát kapta meg.

– Az első pillanattól kezdve oltakozáspárti voltam, és egyből felfogtam azt is, hogy ez az egész nem politikai, hanem orvosi kérdés! Ha a mi orvosaink azt mondják, hogy teljesen mindegy, hogy a vakcina amerikai, kínai, orosz vagy angol, akkor az úgy is van – fogalmazott.

Elmondta azt is, az oltás végén kapott egy oltási lapot, amely tartalmazza az első oltás helyét, idejét, a szérum típusát, illetve a második oltás várható időpontját. Körülbelül egy hónap múlva kapja meg a következőt. Tóth Tibor arról is beszélt, hogy örömmel fogadná, a maga részéről támogatná az oltást igazoló dokumentumot – akár egy plasztik kártyát –, hiszen ez segíthetné a koncertszervezők és az előadók munkáját is, valamint a közönség tagjainak biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában