A feledés homályából

2021.02.25. 07:15

Nemzeti Emlékezet Tere Újbarkon

Huszonhárom régi temetői keresztet sikerült felújítani egy tavalyi pályázati támogatásból. A kereszteket át is helyezték, a temető bejáratánál belőlük hozták létre a sváb településen a Nemzetiségi Emlékezet terét.

Borsányi Bea

A keresztek között akadnak 100 évnél idősebbek is Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ezek a régi, főként úgynevezett tordasi vörös márványból készült síremlékek, tetejükön kőkereszttel, főként a temetőt övező orgonabokrokban, a sűrű ágaktól elfedve álltak, vagy épp a sírkert szélén feldőlve, félig elsüllyedve vesztek a feledés homályába. Felettébb sajnáltuk őket, nem akartuk, hogy végképp az enyészeté legyenek ezek a nagyon is svábos síremlékek – mondta Metzgerné Speier Katalin, az újbarki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A legtöbb sírfelirat német nyelven íródott

Pénzük azonban nem volt erre, ezért jött jól 2019-ben az a pályázat, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatáskezelő szervezeten keresztül a Miniszterelnökséghez lehetett benyújtani. A Temetői keresztek felújítása és újraállítása című pályázaton az újbarkiak 1,45 millió forint támogatást nyertek, amelyből 22 régi sírkeresztet sikerült felújíttatni és újraállíttatni. A ráadás, a 23. kereszt Balogh István, bodméri kőfaragó mester ajándékaként készült el, aki a keresztek kiszedését, tisztítását, impregnálását, majd a temető oldalán egyetlen sorban történő újrafelállítását végezte. A felújított darabok jellegzetes formájú síremlékek, a feliratot tartalmazó táblából kiemelkedő kőkereszttel. A munka során derült ki, hogy van, amelyik több mint száz éves.

A keresztek között akadnak 100 évnél idősebbek is
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kettőn, több évtizedes kora ellenére, az elhunyt fényképe is tisztán láthatóan megmaradt. Ami a feliratokat illeti, a legtöbb természetesen német nyelvű, hiszen a kitelepítés előtti időszakból származnak. Miután a nevek újra olvashatóvá váltak, azt is megállapították, hogy az elhunytak jó részének ma is Újbarkon élnek a leszármazottai.

– Mondhatjuk, hogy szerencsénk volt, hiszen a tavalyi évben a koronavírus miatt számos pályázatot visszavontak, ám mivel ez nem kötődött semmilyen rendezvényhez, eseményhez, így megkaphattuk a támogatást. Nemzetiségi múltunk része, az emlékezés tere a sírkert is. Örülünk, hogy ezek a síremlékek segítségünkkel méltó helyre kerülhettek, és kövekbe vésett emlékként díszítik a faluhoz tartozó temetőt – tette hozzá az elnök.

A nemzetiségi önkormányzat most ismét a 2008-ban tájháznak megvásárolt jellegzetes sváb épület további felújításán dolgozik, hogy még szebb és autentikusabb környezetben tudja megvalósítani a programjait, ha ismét lehetőség lesz arra, hogy szélesebb körben lehessen rendezvényeket tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában