A köztéri alkotások is áldozatul esnek

2021.02.06. 15:30

Művészeti érték vagy inkább vandalizmus? – Fehérvári graffiti körkép

Díszít vagy csúfít? Sokszor közönséges és trágár, máskor pedig éppen annyira művészi. Habár gyakran nonfiguratívak, alkotóik számára mély jelentéstartalommal bírnak a köztéri graffitik.

Héjj Vivien

A Halesz parkban nem lehet már ráismerni az eredeti, mesejelenetet és állatokat ábrázoló „legális” graffitire: ráfestettek Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Már a barlanglakó ősember is kipróbálta tudományát a sziklafalakon, az önkifejezésnek ezen formája a mai napig fennmaradt. Székesfehérváron sem kell sokáig keresgélnünk ahhoz, hogy rábukkanjunk egy-egy graffitire. Önkifejezés? Szemléletmód? Szórakozás? Művészet? Manapság a graffiti a városi élet mindennapjainak velejárója. Ott van a buszokon, az aluljárókban, a lakótelepek panelfelületein. A legegyszerűbb graffiti az úgynevezett tag, kiejtés szerint teg, amely általában egy személy vagy csapat neve, egy egyszerű felirat vagy üzenet. A tagek többnyire egyszínűek, könnyen és gyorsan elkészíthetők, azonban a részletesen kidolgozott művészi alkotások sem ritkák.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A falfirkára legálisan használható fal kísérlete sajnos nem vált be

Betonfal

A Halesz parkban sétálóknak azonnal szemet szúr a rendkívül sok színben pompázó betonfal. Lassan hat éve annak, hogy a város felkérte a Colorize csoportot, tegyék színessé és egyedivé az összefirkált felületet. A graffitiző fiatalok megálmodták és megvalósították a fal új kinézetét, amely, lévén, hogy közvetlenül a játszótér mellett helyezkedik el, a hintázó gyerekeknek is sok örömet adhat. Nos, a szóban forgó fal el is készült, az egyik oldalán egy mesés, vidám, erdőben kiránduló kisfiú alakja jelent meg, míg a játszótérhez közelebb eső oldalon egy ágon pihenő kismadár képe tárult a járókelők elé. Emlékeznek még rá? Ha nem, az is érthető, hiszen mostanra már erősen kell koncentrálnunk a fal előtt állva ahhoz, hogy megtaláljuk az eredeti alkotást.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A félbetört szív és a halálfej mellett különféle tagek és motívumok takarják el a színes alkotást. Hasonló tapasztalatokkal gazdagodhatunk a fal másik oldalánál állva. A madár alakja még némileg kirajzolódik, azonban a többi motívum már a történelem részévé vált.

A Halesz parkban nem lehet már ráismerni az eredeti, mesejelenetet és állatokat ábrázoló „legális” graffitire: ráfestettek Fotó: FG / FMH

Tisztelet

Habár az előbb említett példa azt mutatja, a graffitis berkeken belül nem mindenki tiszteli az alkotótárs munkáját, szerencsére a városban sétálva ellenpéldával is találkozhatunk. Az egyik köztéri villanyóraszekrény minden oldalán találtunk tageket. Az írások tanulmányozása során érdekes mondaton akadt meg a szemünk: „Bocs, nem láttam.”

[video width="1920" height="886" mp4="https://www.feol.hu/wp-content/uploads/2021/02/259239620210203160051.mp4"][/video]

A felirat elkészültéről természetesen csak sejtéseink lehetnek, ám valószínűsíthető, hogy az éj leple alatt munkába álló alkotó későn vette észre, hogy előtte már valaki más „megjelölte a területet”, így az utolsó pillanatban még egy bocsánatkérést odabiggyesztett az alkotás mellé. Ha a közterületeket nem is, de egymás munkáját tisztelik az alkotók.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Tilos!

Arról azonban nem szabad elfeledkeznünk, mindamellett, hogy egy-egy alkotás művészi értékkel bír, a közterületeken történő graffitizés illegális. Megkerestük a városgondnokságot, hogy megtudjuk, éves szinten mennyi munkával és költséggel jár a falfirkák eltávolítása. Mint megtudtuk, általánosságban elmondható, hogy Székesfehérváron a közterületi eszközöket érintő, közterületeken feltűnő falfirkák, falrajzok száma csökkenő tendenciát mutat. A szakemberek tapasztalata azt mutatja, kevesebb graffitifestés történik mostanában, mint öt-hat évvel korábban.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

A közterületeken a bejelentéseket követően a városgondnokság munkatársai végzik az újonnan felfedezett falfirkák eltávolítását, szükség esetén speciális anyagokkal. A városgondnokságon megtudtuk, arra is volt már példa, hogy műemlék jellegű épület vagy egyedi kivitelezésű köztéri alkotás esett a graffitisek áldozatául, ez esetben szükség volt a teljes felület átfestésére, vagy a közterületi alkotás készítője, illetve megbízottja végezte el a helyreállítást.

Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Korábban volt már kísérlet egy úgynevezett legálfal kijelölésére, ezzel lehetőséget adva, hogy legálisan, az erre vonatkozó törvények betartása mellett lehessen alkotni, művészi szinten graffitiképeket készíteni, ám ez a kísérlet sajnos nem járt sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában