pályázatok

2021.02.17. 14:00

Kétféle lehetőség a fejlesztésekre a Magyar falu programban

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton jelentette be, hogy a hét elején már elérhetők lesznek a 2021-es év első Magyar falu program általi pályázatai.

Korondy Tamás

A Magyar falu program idei első két pályázata ezen a héten megjelent – 21 milliárd forint értékben lehet pályázni

Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Gyopáros Alpár a Naszály településen megtartott sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Magyar falu program idei első ütemében két pályázatot írnak ki: az egyik önkormányzati ingatlanok fejlesztésére, míg a másik közösségi programokhoz kapcsolódó támogatásokra érkezik a hét elején.

S ahogy várható volt, meg is érkeztek: „Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése” néven 20 milliárd, míg „Közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és bértámogatás” címen egymilliárd forint a pályázati keretösszeg.

A tájékoztató szerint a nagyobb támogatási összegű pályázat esetében a támogatás faluházak fejlesztésére (polgármesteri hivatalként, közös önkormányzati hivatalként vagy faluházként is funkcionáló többcélú intézményekre), szolgálati lakások felújítására és kialakítására (jegyző, pénzügyi munkakörben foglalkoztatott önkormányzati köztisztviselő, iskolapedagógus, óvodapedagógus, kulturális munkakörben foglalkoztatott személy, felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő, fogorvos, védőnő, körzeti megbízott számára), orvosi rendelők fejlesztése, építése (külső és belső felújítása, korszerűsítése, átalakítása, bővítése, valamint egészségügyi létesítménnyé történő átalakítására, de akár új egészségügyi intézmény építésére is).

A Magyar falu program idei első két pályázata ezen a héten megjelent – 21 milliárd forint értékben lehet pályázni
Fotó: Korondy Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Továbbá orvosi szolgálati lakás fejlesztésére (kizárólag háziorvos, házi gyermekorvos esetében), óvodaépületek korszerűsítésére, illetve építésére (külső és belső felújítása, de akár teljesen új óvodaépület építésére is), emellett közösségi terek és intézmények építésére és felújítására is igényelhető.

Utóbbinál már más a helyzet: a pályázati kiírás egymilliárd forintos keretösszegben nyújt támogatást közösségszervező személy foglalkoztatására (éves szinten maximum kicsivel több mint 3 millió forintig), valamint a közösségi terek működését támogató, programok szervezéséhez kapcsolódó eszközbeszerzésre (maximum 2 millió forint a megigényelhető legmagasabb összeg). Ez az alprogram lehetőséget biztosít közösségszervező munkaerő alkalmazására, amit háromféleképpen lehet igénybe venni: vagy egy főt napi 8 órában (vagyis teljes munkaidős foglalkoztatásban), vagy egy főt napi 6 órában, illetve egy vagy két főt napi 4 órában (akár részmunkaidőben, legalább a teljes munkaidő felét elérően) az önkormányzat által, a pályázó településen közösségszervező pozícióban lehet foglalkoztatni.

– A pályázatok benyújtására szolgáló elektronikus felület április 16-án nyílik meg, ettől az időponttól 30 napig lehet pályázni. Az eredményhirdetésre hatvan napon belül sor kerül, és várhatóan június végére, július elejére a támogató okirat aláírása után a nyertesek számlájára kerülhetnek az összegek – ismertette a kormánybiztos.

A támogatás mértéke ebben az esetben is 100 százalék. A támogatás összege azonban kategóriánként eltérő. Faluházak fejlesztése esetén legfeljebb 50 millió, szolgálati lakás felújítása esetében maximum 30 millió, orvosi rendelő fejlesztése esetén akár 125 millió, óvodaépület-felújítás esetén akár 100 millió, új óvoda építésekor maximum 150 millió, közösségi terek fejlesztése esetén pedig 25 millió forint.

Gyopáros Alpár kiemelte, néhány hét különbséggel további három csoportban kerül sor a Magyar falu programhoz kötődő pályázatok kiírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában