Mesterségek

2021.02.10. 22:14

Kell a jó ízérzékelés egy konyhafőnöknek

Egy jó konyhafőnöknek egyszerre „ezer” dolgot kell fejben tartania, „ezer” folyamatot kell irányítania; és még akkor a receptek számáról nem is beszéltünk.

Majer Tamás

Forrás: shutterstock

A hivatalos és legújabban hatályos, tavaly kiadott leírás szerint a hazai technikumokban, szakképző iskolákban elérhető – a turizmus-vendéglátás ágazaton belül – a hároméves szakács-, illetve az ötéves szakácsszaktechnikus-képzés is, ez utóbbi elvégzése során a diákok az érettségit is megszerzik.

A szakácsszaktechnikusi tanulmányokat azoknak a diákoknak ajánlják, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, továbbá akiket érdekel a szervezés, a logisztika. A tájékoztatóban megfogalmazottak szerint ideális, ha a jelentkező diákoknak jó az ízérzékük, terhelhet ők, bírják a stresszt, ugyanakkor a kommunikációs, illetve a problémamegoldó készségük is rendben van. Kreativitást, empátiát és együttműködő készséget is kíván a szakácspálya. E tulajdonságok az iskolai évek során is fejleszthetők.

Nemcsak éttermekben, illetve a vendéglátás különböző területein, de akár élelmezésvezetőként vagy éppen a közétkeztetésben is elhelyezkedhetnek, feladatot kaphatnak a végzett szakácsszaktechnikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában