koronavírus

2021.02.08. 14:15

Gyakorlati vélemény a vakcináról

A felcsúti helyettesítő háziorvos, Nagy Tamás a második oltást várja, Kárpáti Hajnalka váli védőnő mindkettőn túlvan. Röviden szólnak a védőoltásról, az influenzáról, a szemléletformálásról. Ők oltáspártiak.

Zsohár Melinda

Székesfehérvár, 2021. február 7. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot tartalmazó fecskendõk a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én. A védõoltásra regisztrált legidõsebbek közül február 4. és 7. között minden háziorvosi praxisból hat idõs embert kórházi oltóponton oltanak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából készült oltóanyaggal, 1080 háziorvos pedig maga is beolthat 10-10 regisztrált idõs embert az amerikai Moderna cég oltóanyagával.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A felcsúti háziorvos, Goda Lajos halála nagyon megrázta a közösséget, egyelőre hárman helyettesítik őt. Nagy Tamás Óbudán praktizál, de nem ismeretlenként vállalta el a háziorvosi helyettesítést, a Puskás Akadémián is dolgozik. A múlt héten az óbudai pácienseit beoltotta, a legidősebb betege 98 esztendős volt. A beteg szó nem is helytálló, a tíz beoltandó egyike sem kérte a házhoz vitelt, a család segítségével maguk mentek el a rendelőbe. Elvétve számoltak be csekély izomlázról, a második oltást követő egy hét múlva 95 százalékos lesz a védettség, ezt állítják az orvosok. Felcsúton is elkészült a lista, tizenhárman voltak a 85 év felettiek, hárman lemondták, később kérik. Hamarosan érkezik a Moderna vakcina, tájékoztatott Nagy Tamás, s hangsúlyozza: ő kifejezetten oltáspárti. Kérdésre hozzátette, nincs influenzajárvány, mivel a Covid elleni védekezésben maguk az emberek akadályozták meg a terjedést.

Ez a pozitív „mellékhatása” a koronavírus miatti szigorításnak.

Kárpáti Hajnalka váli védőnő mindkét oltáson túlesett, a Pfizer-BioNTech vakcinát kapta. Négy évtizedes praxisa alapján hangsúlyozza: a védőoltások az emberiség megmentői. Nem szabad politikai vitákat gerjeszteni ez ügyben, s a pandémia kapcsán látható: a világ összes tudósa összefogott a koronavírus elleni védekezésben.

A korábbi évtizedekben nem volt gond az orosz oltóanyagokkal, a magyar emberek megtapasztalhatták hatékonyságukat. Nem lehetett választani, kötelezővé tették a többféle súlyos betegség elleni védőoltást, s ma látjuk: így volt helyes, foglalja össze védőnői tapasztalatait.

Keményen fogalmaz az oltásellenesekkel szemben: meginvitálja valamennyiüket segédápolónak a kórházak koronaosztályaira!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában