tejesdoboz

2021.02.03. 14:30

Életeket menthet a katasztrófavédelem új kampánya

Az elkövetkező hónapokban a tejesdobozok is hirdetik: a szén-monoxid-érzékelő életeket menthet. A kampány célja a figyelemfelhívás.

Héjj Vivien

A szén-monoxid-mérgezés veszélyeire hívják fel a figyelmet a tejesdobozokon

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tűzmegelőzési ismeretekkel látják el a fehérvári tejüzem tejesdobozait. A katasztrófavédelemmel közösen indított kampány keretében az év első két hónapjában naponta mintegy negyvenezer tejesdobozon olvasható az Országos Tűzmegelőzési Bizottság üzenete, melyeken szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos információkkal találkozhatunk.

Ezenfelül a dobozon található QR-kód a katasztrófavédelem honlapjára navigál, ahol a felhasználók tájékozódhatnak többek között arról is, mely érzékelőberendezések felelnek meg a jogszabályi előírásoknak, minőségi elvárásoknak.

2020 végéig országszerte csaknem ezer alkalommal kérték tűzoltók segítségét a szén-monoxid miatt, ám szerencsére egyre elterjedtebb az érzékelők használata. Míg 2012-ben a lakások 17 százalékában volt érzékelő, addig 2020-ra ez az arány megközelítette a 80 százalékot.

A szén-monoxid-mérgezés veszélyeire hívják fel a figyelmet a tejesdobozokon
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ami – különösen a fűtési szezonban – a mai napig szedi áldozatait. A mérgezés tünetei – rosszullét, fejfájás, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel.

A kampány januárban kezdődött, februárban és decemberben tovább folytatódik. Ez idő alatt több millió dobozon láthatjuk a figyelemfelkeltő sorokat. Mindeközben a program részeként tavasszal a szabadtéri tüzek, nyáron a lakástüzek, ősszel pedig a fűtési szezon veszélyeire hívják fel hasonló módon a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában