modern, impozáns fogadóépület

2021.02.13. 07:25

A Louvre-hoz lesz hasonló a Rendház

Október végére elkészül a Rendház tavaly elkezdődött felújítása. Jövőre megnyílhat a nagyszabású, a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás.

Majer Tamás

A régi gazdasági udvar helyén épül föl a Szent István Király Múzeum központi egységének fogadóépülete Fotó: Nagy Norbert / FMH

Fotó: NAGY NORBERT

Sajtónyilvános épületbejáráson vett részt péntek délután Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Cser-Palkovics András polgármester, Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója és Sipos Tamás, a kivitelező Fehérép Kft. ügyvezetője.

„Lelkesedéssel csináljuk, és azt gondolom, hogy szépen is haladunk”

– Lehet látni és hallani, hogy munkavégzés folyik itt, a Rendház épületében és udvarán. Mintegy bruttó 5,3 milliárd forintból újul meg ez a számukra oly’ fontos kulturális épület – szólt a gazdasági udvaron állva Cser-Palkovics András a bejárás elején. Vargha Tamás hozzátette, itt lesz majd a megújuló, kibővülő múzeumépület bejárata.

A régi gazdasági udvar helyén épül föl a Szent István Király Múzeum központi egységének fogadóépülete Fotó: Nagy Norbert / FMH

– Egy hatalmas, üres gödröt látunk, itt lesz majd az a huszonegyedik századi fogadótér, amely az ezen a kapun beérkező látogatókat fogadja, és a galériára felsétálva bevezeti majd a Rendház épületébe, a kiállítótérbe – mondta.

– Olyan korszerű technológiával lesz ellátva az épület, amely révén nagyon komoly értéket képviselő gyűjteményeket is be tudunk fogadni. Várhatóan egy ilyen gyűjtemény bemutatásával kezdődik el a megújult élete ennek a múzeumnak, hiszen az első kiállítás egy nagy nemzetközi kiállítás lesz valamikor 2022 tavaszán, nyarán – mondta már odabent, az épület bejárása közben Cser-Palkovics András. Az Árpádok korát bemutató kiállítást a Szent István Király Múzeum a Magyarságkutató Intézettel és a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen hozza létre.

Képünket fotósunk a régi gazdasági udvar irányából készítette, és a Rendház belső oldalát mutatja
Fotó: Nagy Norbert / FMH

– A kinézetben sok változás a régi épületrészben nem lesz – mondta Pokrovenszki Krisztián. – Ami nagy változást fog okozni, az a sok gépészet, a falba befúrt elemek, amelyeket persze el kell fedni. Ez kell ahhoz, hogy a klíma, illetve a páratartalom tekintetében egy olyan korszerű és modern épület jöjjön létre, ami megfelel a mai kor kívánalmainak – folytatta.

Sipos Tamással, a kivitelező cég ügyvezetőjével is beszéltünk. – Magát az építkezést két részre bontanám. Van maga a meglévő múzeum, amelynek a felújítását csináljuk, és van a külső rész, a régi gazdasági udvar, ahol kiszolgáló épületek voltak. Ennek a helyén lesz egy új fogadóépület, egy igazán modern „bejárat”. Mindig egy kicsit a Louvre-hoz szoktam hasonlítani, ott is van egy üvegpalota – mondta; a párizsi múzeumot is egy nagy beruházás révén bővítették, ott egy üvegpiramis épült.

 

– Tehát két részre bontanám a felújítást – fűzte tovább Sipos. – Kezdeném a külsővel: nagyon nehéz volt a régi épületrészt elbontani, mert a szomszéd épülethez csatlakozott. Odáig jutottunk, hogy teljesen lebontottuk az épületet, miután ez megtörtént, megcsináltuk az alapozási munkálatokat. Odakint tehát most fogunk kijönni a földből – mondta. – Bent az épületben pedig ott tartunk, hogy minden bontási munkálatot elvégeztünk. Készen vannak a gépész alapszerelések. Jelenleg az aljzatolási, vakolási munkák folynak – fogalmazott.

– Egy meglévő épület felújítása mindig sokkal bonyolultabb, mint egy új épületet felépíteni. Egy zöld beruházásnál adott, hogy mit kell csinálni, nincsenek kérdőjelek. Itt egy felújításról beszélünk, sokkal összetettebb, sokkal bonyolultabb, de nagy lelkesedéssel csináljuk, és azt gondolom, hogy szépen is haladunk – összegzett. A felújítás és az új épületrész október végére készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában