Németek

2021.02.15. 07:25

A kitelepítések móri áldozataira emlékeztek

A hetvenhárom éve kezdődött kitelepítés áldozataira emlékeztek szombaton délelőtt a Millennium parkban felállított emlékmű előtt.

Palocsai Jenő

A német kisebbségi önkormányzat elnökének, Erdei Ferencnek a vezetésével emlékeztek a gyászos napra

Fotó: Hrubos Zsolt

A kristálytiszta napsütés sem javított sokat a dermesztő és szeles szombat délelőtti időjáráson, ám a hideg és a járványügyi helyzet sem tántorította el az Erdei Ferenc által vezetett Móri Német Nemzetiségi Önkormányzatot, a város vezetését és több helyi egyesület képviselőit attól, hogy fejet hajtsanak a kitelepítés áldozatainak emléke előtt.

Mórról 1948 februárjában indult el az első vonat a kitelepített német anyanyelvű lakosokkal. Csak Mórról 436 családot, 1349 személyt telepítettek át Németország szovjet, kisebb részt amerikai megszállási övezetébe, elkobozva tőlük 525 lakóépületet és 5397 hold földet.

A német kisebbségi önkormányzat elnökének, Erdei Ferencnek a vezetésével emlékeztek a gyászos napra
Fotó: Hrubos Zsolt

Nemcsak a kisebbségi, a városi önkormányzat is elhelyezte a maga koszorúját az 50. évfordulóra épített emlékmű talapzatához. Ezek mellé került Törő Gábor országgyűlési képviselő, az Edelweiss Német Nemzetiségi Táncegyesület és a Radnóti Miklós Általános Iskola koszorúja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában