Életük legnagyobb élménye lesz

2021.01.02. 20:00

Nemcsak tanulni, utazni és élni is kell ahhoz, hogy valakiből jó idegenvezető legyen

Grosz Pálma idegenvezető, a Grosz Utazási Iroda vezetője, szakoktató az I. István Technikum turisztikai ágazatán. Tanít vendéglátást, szállodai ismereteket, utazásszervezést, rendezvényszervezést.

Majer Tamás

Grosz Pálma számára az utazás és az utazásszervezés anyai örökség

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Szálloda és vendéglátás szakon végeztem a Veszprémi Egyetemen. Szállodában dolgoztam sokáig, közben, 19 éves korom óta, idegenvezetőként is – mondta.

Hogyan, 19 évesen idegenvezetőként?! A témával foglalkozó másik cikkünkben az I. István Technikum egy másik turizmusos szak oktatója, Biró Mihályné és az iskolaigazgatója, Lovász Katalin egyetértett abban, hogy 19 évesen ma még nem lehet valaki jó idegenvezető. Kell hozzá munka-, s kell hozzá élettapasztalat, pár év legalább. Nem látja ezt másként Grosz Pálma sem. Mint elmondta, őt több dolog is segítette. Édesanyja mellett, már négyéves korától utazóvá vált. – 19 évesen elmondhattam, hogy már 10 éve Görögországba járok. Minden évben végignéztem, végighallgattam, hogy anyukám mit csinál, hogyan kerekíti az utasai vakációját – fogalmazott.

Az utazási irodát, amelyet ma már Grosz Pálma vezet, édesanyja indította el, harminc éve. Bár Pálma eleinte nem kívánta továbbvinni a szakmát és a céget, belátta, hogy számukra az egy óriási kincs, amelyet nem szabad veszni hagyni. – Benne vagyunk a diákutaztatásban 30 éve, én ott tanultam meg az idegenvezetést a diákcsoportok mellett. Régen csak belföldre mentek, most már külföldre. Egészen Rómáig elviszünk diákcsoportokat, középiskolásokat. Például a ciszterci gimnáziumban, ahol 8 évig járnak egy osztályba. 25 éve hagyomány, hogy az utolsó éve előtt, augusztus végén, szeptember elején egy hétre elmennek együtt, és ez az életük legnagyobb élménye lesz! 5-7 napos program osztályfőnökkel, idegenvezetővel. Ilyenkor egy kicsit más, a diákoknak egy kicsit kevesebbet kell mesélni, kevesebb templomba megyünk, több a természet. Viszont a természetet imádják, és sok szabadidő kell nekik – mondta Pálma.

Szólt arról is, hogy nézete szerint – persze ezzel sokan értenek egyet – az elmúlt évtizedekben kicsit kitolódott a felnőtté válás ideje. Szerinte úgy 21 éves korra.

– A mostani középiskolásokról elmondható, hogy a diákok keveset járnak az országon belül is, külföldre is. Vannak néhányan, akik rendszeresen és minden évben, de nem ez a jellemző – tette hozzá; ezért sem lehet a többségből túl korán idegenvezető.

Grosz Pálma számára az utazás és az utazásszervezés anyai örökség
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Utazásszervezőként Grosz Pálma feladata kiterjed a szállások és belépőjegyek lefoglalására és visszaigazolásának ellenőrzésére, illetve az értékesítésre is, ismerni kell a számlázó programokat, az irodai ügyvitelt. Ezeket gyakorlatban, saját irodájában is oktatja az istvános diákoknak. Gyakran mint tanácsadó működik közre az utak megszervezésében: tudja, hova érdemes menni, kivel, meddig. Tudja azt is, milyen bökkenők adódhatnak. – Beutaztam a világot, mindenfelé jártam már. Gyűjtöm, mindenhol öszszeszedem a kapcsolatokat. Nekem nemcsak a munkám, a hobbi is az utazás – mondta.

Kedvenc országai Ausztria, Mexikó és Ausztrália.

A vidéki (!) Ausztria: – Ha nem lehetne Magyarországon élni, akkor bármikor, bármelyik pillanatban mennék! Befogadók az emberek. Olyan, mint mi vagyunk, és imádnak minket! Mexikó: – Egész évben trópus. Meleg van, tenger van. Végtelen boldogok az emberek. Ott a legszegényebb emberen is mosoly van. Ausztráliában rokonai élnek, a második világháború után ment ki az els ő generáció.

– Apukám ága. Még a harmadik generáció is beszél magyarul – mondta.

Sydney-től Coomán át Melbourne-ig sokfelé járt, de Brisbane-t emelte ki: – Az már trópusi terület, onnan indulnak a hajók a Nagy-korallzátonyra, nagyon élhető város.

Grosz Pálma prognózisa, bizodalma szerint a belföldi turizmus márciusban megindulhat, a külföldi májusban.

– A pünkösd nagyon kellene már – mondta. – Nekem már van oltási könyvem, 15 éve, mert a világ számos pontján nem lehet – például egy nemzeti parkba – belépni bizonyos oltások nélkül: Peruban kell a sárgaság elleni, Bolíviában, az Amazonas körkényén hepatitis A és B elleni. Szerintem a vakcina megoldás lesz az utazásra. Ez eddig is így volt! – fejtette ki.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-turizmusban-tudni-kell-mindent-foldrajzrol-kulturarol-tortenelemrol-es-az-emberi-jellemrol-is-4547575/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában