Az orvosok megnőtt bérét az Emmi állja

2021.01.24. 07:45

Megsegíti a kormány az abai szakrendelőt

A helyi önkormányzat állítása szerint jogszabály-módosítást hajtottak végre az abai szakrendelő miatt, segítve a medikai intézmény hosszú távú működését.

Korondy Tamás

Jelentős anyagi segítséget kap az abai szakrendelő fotó: NN / FMH

Fotó: NAGY NORBERT

Mint az már ismeretes, Magyarország Kormánya tavaly októberben fogadta el a Magyar Orvosi Kamara orvosi béremelést megalapozó törvényjavaslatát, mely három lépcsőben valósul meg, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban kaphatnak emelést az egészségügyben dolgozók. Természetesen ez anyagilag kifejezetten megterhelő lehet egy olyan egészségügyi intézmény esetében, mint az abai egészségügyi szakrendelő – kivéve, ha a kormánytól érkezik a segítség.

– Az egészségügyi szolgálati jogviszony törvényileg kötelező bevezetése miatt az abai szakrendelő munkatársainak emelkedik a fizetése. A megemelt fizetésekhez az állam bértámogatást ad, ezt azonban csak azok az intézmények kapják, amelyek szerepelnek a bértámogatásra jogosultak listáját is tartalmazó kormányrendeletben – mondja lapunk megkeresésére Mikula Lajos polgármester, aki hangsúlyozta, a szakrendelő vezetőjének érdeme, hogy a szükséges dokumentáció összegyűjtésével kezdeményezte az intézmény felvételét a támogatott intézmények listájára.

Jelentős anyagi segítséget kap az abai szakrendelő
Fotó: NN / FMH

– Nemrégiben érkezett meg hozzánk az Emmi egészségügyért felelős államtitkárának levele, melyben tájékoztatja a szakrendelőt, hogy a kérelemnek helyt adnak, és kezdeményezik a vonatkozó kormányrendelet módosítását és ezzel az abai szakrendelő felvételét a bértámogatásra jogosult szervezetek közé – fogalmazott a vezető. Elmondta, a bértámogatás elnyerésével egy újabb komoly lépés történik azért, hogy a szakrendelő működése hosszabb távon is biztosított legyen.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a törvényjavaslatból következő béremelés mértékét átvállalja, ezzel segítve az térségi járóbeteg-ellátó anyagi biztonságát. Fontos információ azonban, hogy ez az összeg csupán munkabérek kifizetésére használható, vagyis az nem nyújt megoldást a kisebbségi önkormányzatokkal folytatott perügyletben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában