Fejér évfordulós emlékei

2021.01.28. 08:00

Franciaországba is exportálták a Fehérváron készített zakókat

Legújabb sorozatunk a Fejér évfordulós emlékei, a sok-sok évvel ezelőtt történt eseményeket gyűjti egy csokorba, amelyek anno megjelentek a Fejér Megyei Hírlap hasábjain. Nézzük tehát, miről számoltunk be az egyes években január 28-án.

V. Varga József

Balinkai bányászfiatalok

Jól dolgoztak a balinkai bányászfiatalok – derült ki a Fejér Megyei Hírlap 1961. január 28-ai számából. A Balinkai Szénbányák KISZ-bizottsága megtárgyalta a bánya fiataljainak múlt évi munkáját, akik tavaly közel négymillió forintot takarítottak meg, 12 643 óra társadalmi munkát végeztek, s jelentős eredményeket értek el a termelékenység emelésében is. Az újság további cikkeiből: Az országos kukoricatermesztési verseny győztesei. Könyvek nyomán a világ térképe előtt. Váli úttörők.

Hatmilliós árukészlet

Több korszerű üzletet adott át rendeltetésének az utóbbi három évben a Bicske és Vidéke Áfész – számolt be 50 éve a gyarapodásról a megyei napilap. 1968-ban Etyeken nyitották meg az iparcikkboltot, egy évvel később, szilveszterkor, a járási székhelyen avatták a Kék Csillag éttermet. Ezt követően készült el Mányon az italbolt, majd Bicskén a bemutatótermes bútorbolt. Az újabb hír arról tudósít, hogy február elsején nyitják meg a bicskei ruházati áruházat, mégpedig 6 millió forintos árukészlettel.

Fehérvári zakó

Fehérvári zakó exportra – jelent meg a hír az 1981. január 28-ai Hírlapban. Jelentős változásokkal kezdte az új esztendőt a VOR székesfehérvári gyára. Tavaly minden száz itt készült zakóból hatvannégyet adtak el tőkéspiacon, idén százból kilencvennégy kerül nyugati exportra. Mennyiségében is növekszik a termelés: a tavalyi 305 ezer helyett idén 312 ezer zakót készítenek a fehérvári gyárban. A legnagyobb megrendelő Franciaország, de a fehérvári asszonyok munkája eljut a brit, a szír, a jemeni és a líbiai üzletekbe is.

A városra hárul

Szünetel a székesfehérvári belváros rekonstrukciója – írta a Fejér Megyei Hírlap 30 éve. A megyeszékhely belvárosának rekonstrukcióját, mivel az túlnyomórészt állami tulajdonban lévő, műemlék épületetekből áll, ezidáig az Ingatlankezelő Vállalat végezte. A felújításokra folyósított állami támogatás megszűnése azonban új helyzetet teremt, ezentúl a városra hárul a felújítások finanszírozása. A feltétlenül folytatandó munkák befejezéséhez mindenképpen szükség lesz legalább 90 millió forintra.

Szövetkezeti szívvel

Fiatalemberként, a Fejér megyei áfészeknél sajátította el azt az üzleti sokoldalúságot, amit aztán a későbbiekben oly’ jól tudott kamatoztatni – nyilatkozta a megyei lapnak 20 esztendeje Demján Sándor. Élete legszebb időszakának azokat az éveket tartja, amelyeket a főiskola elvégzése után a gárdonyi, bicskei, majd a sárszentmihályi áfésznél töltött el. „Máig szövetkezeti szívem van” – jegyezte meg az üzletember.

Premier: Édes fiaim

A sors úgy hozta, hogy ebben az évadban két Arthur Miller-darabot is játszik a Vörösmarty Színház társulata – számolt be a színházi csemegékről 2011. január 28-án a Fejér Megyei Hírlap. Az ügynök halála már jó ideje megy a kőszínházban, az Édes fiaim premierje pedig ma lesz a Pelikánban. A dráma számos súlyos kérdést felvet erkölcsről, családról, felelősségről, lelkiismeretről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában