kezdődik a közbeszerzés

2021.01.16. 15:30

Egy nagy önkormányzati telket jelöltek ki Kápolnásnyéken a bölcsinek

Az idei évben óvatosabban kell bánni a költségvetéssel, mégis számos olyan terv fordult a tervezésből a megvalósítás irányába Kápolnásnyéken, amelyeknek nagyon fognak örülni a lakosok: bölcsődét szeretnének, utcát aszfaltoznak, játszóterek valósulnak meg.

S. Töttő Rita

Az önkormányzati telek jelenleg üres, ide tervezik a 700 négyzetméteres bölcsődét.

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Elég váratlanul érte Kápolnásnyéket is a járvány tavaly márciusban – fogalmazott Podhorszki István, a település polgármestere, amikor arról kérdeztük, hogyan értékeli a lezárt évet.

– Visszanézve úgy érzem, nagyon jól kezeltük a helyzetet. Mindent megtettünk azért, hogy a lakosság maszkokhoz jusson, fertőtlenítettük a játszótereket, buszmegállókat, s a hivatalban is szigorú intézkedéseket hoztunk, sokan dolgoztak, dolgoznak ma is home office-ban. S szerencsére Kápolnásnyéken, ahogyan én tudom, halálozásról nem számolhatunk be a járvány kapcsán. Természetesen az óvintézkedéseket továbbra is betartjuk.

Az önkormányzati telek jelenleg üres, ide tervezik a 700 négyzetméteres bölcsődét.
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az élet ugyan lelassult, de nem állt meg tavaly sem Kápolnásnyéken: készült egy parkoló a vasútnál, kiépült a nyugdíjasklub teraszrendszere, bizonyos utcákban járdákat építettek ki, létrejött a Kápolnásnyék–Pázmánd-kerékpárút, továbbá az óvoda légkondicionáló berendezéseket kapott. Egy 5 millió forintos kormánytámogatásnak köszönhetően pedig kültéri játszóeszközöket telepíthettek.

Az idén nagy munka következik Kápolnásnyéken: bölcsődét építenek egy 371 millió forintos állami támogatás segítségével. A közbeszerzési eljárás kiírása most következik, mondta a polgármester, hangsúlyozva, már nagy szükség van az intézményre. – Tavaly ötven baba született, s egyre több a kisgyerek – mondta. Közel 700 négyzetméteres épület a terv, amely a jelenlegi orvosi rendelő mellett épül meg, az önkormányzat telkén, s várhatóan 2022 januárjában átadják. A tervek szerint négycsoportos bölcsőde lesz, amely 48 gyermek befogadására alkalmas. – A támogatás elnyerése óta az építési költségek jelentősen megemelkedtek, így most azt várjuk, hogy a közbeszerzési eljárás során kiderüljön, milyen költségekkel számolhatunk az építkezés kapcsán. Ha hozzá kell tenni, megpróbáljuk megoldani, mert szükség van a bölcsődére – fogalmazott Podhorszki. – Szintén állami támogatásból – 5 millió forintból – bővítjük az urnahelyiséget is a temetőben az idei évben. Emellett szervezzük a Vasvári utca 400-500 méteres szakaszának aszfaltozását. Ezt is régóta tervezzük, de amíg a csatorna- és a vízrendszer nem épült ki, addig nem álltunk neki. De ezen már túl vagyunk, így elindulhat az aszfaltozás.

Podhorszki István polgármester
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Egy felnőtteknek való fitnesz játszóteret is építenek Kápolnásnyéken, amely mellé gyermekjátszóteret terveznek. Ez utóbbi önkormányzati forrásból valósul majd meg. Kápolnásnyék vége és Velence eleje a kijelölt terület a Katona János utcánál, önkormányzati telken.

– Óvatosan kell gondolkodni az idén a fejlesztésekről, tekintve, hogy nem lehet még tudni, mit hoz a járványhelyzet, továbbá számos területen kell számolnunk azzal, hogy kevesebb bevétel érkezik az önkormányzati büdzsébe. A gépjárműadó- és az iparűzésiadó-bevételek csökkenése miatt közel 100 millió forint mínusszal számolunk 2021-ben a költségvetésben. Amit azonban tervezünk, arra megvan a keret, csupán dolgozni kell velük – nem is keveset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában