Koronázó filmszínház

2021.01.28. 07:15

A királyi bazilika kőfaragványai végre múzeumba kerülnek

A Szent István Király Múzeum Juharfa utcai régészeti raktárában várják a Köztársaság Mozi újjászületését a királyi bazilikából fennmaradt kövek és kőfaragványok.

Majer Tamás

A Köztársaság Mozi még így, bontás közben is érdekfeszítően izgalmas

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A régi filmszínház belső képe olyan benyomást tesz, mintha Godzilla a filmvásznon át kilépve, azt orbitális talpával darabokra szaggatva, a Köztársaság Moziban küzdött volna meg az életéért valamelyik, az amerikai álomból kilépő atlétatrikós szuperhőssel. Az 1601-ben fölrobbant, a török által felforgatott koronázó bazilika ránk maradt kövei kapnak itt megfelelő múzeumi környezetet…

– Több mint három milliárd forintos támogatással megépül a bazilikatörténeti kiállítóhely és kőtár itt, a volt Köztársaság Mozi épületében – fogalmazott a szerdai épületbejárás alkalmával Vargha Tamás országgyűlési képviselő, miközben a munkások javában dolgoztak a bontáson. – Komoly funkciót kap az épület, hiszen a volt koronázó bazilika nyugati kapujának megidézése mellett építészettörténeti időrendben, témacsoportokba rendezve lesznek itt bemutatva a bazilika megmaradt kőfaragványai. A kiállítás a földszinten egy Szent István szellemiségét megidéző installációval zárul – mondta.

Pokrovenszki Krisztián a múzeum igazgatója mutatta meg az évezredes emlékeket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Hihetetlen restanciája van a nemzetnek! 400 évvel ezelőtt semmisült meg a bazilika, amelyet az államalapító Szent István király építtetett – fogalmazott Szabó-Bakos Györgyné, a Belváros önkormányzati képviselője, kifejtette, a kőtár e restanciából, adósságból hivatott törleszteni.

A nagy belmagasságú épület galériája ad majd otthont az Árpád-ház történetét kutató új intézetnek, illetve egy szakkönyvtárnak. Az épület tölti majd be a Nemzeti Emlékhely ideiglenes látogatóközponti szerepét is.

A kőtár 2022. negyedik negyedévére készül el, nemcsak az épület, hanem kiállítás is. Érdekes adalék, hogy az épület átalakítása folytán új gyalogos átkötés keletkezik a Várkörút és Távirda utca között.

A Köztársaság Mozi még így, bontás közben is érdekfeszítően izgalmas
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ismert, Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere bejelentette, hogy Horvátországban feltárták Mátyás király fia, Corvin János sírját. A Magyarságkutató Intézet munkatársai vizsgálatokat végeznek el a csontokon. Az eredményeket össze lehet vetni az osszáriumban található csontokkal, amelyek között ott lehetnek Mátyás csontjai is. Ha a feltevések beigazolódnak, akkor Mátyás király földi maradványai beazonosíthatóvá válnak, s újra lehet temetni őt. A fehérvári kutatáshoz szükséges a fehérvári közgyűlés engedélye.

Róth Péter alpolgármester lapunknak megerősítette, valóban érkezett kérés a kutatás kapcsán. Róth kifejtette, hogy Cser-Palkovics András polgármester – bár a rendkívüli jogrend adta hatásköre szerint egyedül is megadhatná az engedélyt – szeretné megvárni a következő közgyűlést annak érdekében, hogy a képviselők együttesen hozhassák meg a döntést. Ha a rendkívüli jogrend miatt a közeli jövőben nem ülhet össze a közgyűlés, úgy minden bizonnyal saját hatáskörben dönt az engedély megadásáról a polgármester. Miután még folyamatban vannak Corvin János csontjainak vizsgálatai, ezért mindez nem tartja föl a kutatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában