Két programból áll

2021.01.20. 14:30

A kertészet szerelmesei jó helyen laknak most Abán

Sűrű és eseménydús hónapok elé néznek a kisváros lakói, hiszen indul az „Aba! Vesd bele magad!” játékos program, mely a kertészkedés szerelmeseit mozgatja majd meg.

Korondy Tamás

A versenyben részt vevők kertjeiben termett zöldségekből egy kóstolóval egybekötött kiállítást is rendeznek

Fotó: Fotóillusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint azt már többször megírtuk, az Élő Aba Együttműködés a helyi közösség megsegítésére jött létre, s ezúttal is nekik köszönhető a játékos programsorozat. S hogy miről is szól az esemény? Röviden: ingyenesen lehet vetőmagcsomagokat igényelni a lakóknak, s egyben elindul a legszebb abai konyhakert verseny is (bizonyos feltételekkel).

Az abai önkormányzat által meghirdetett esemény szerint a vetőmagcsomagot a helyi szerelvényboltban (Rákóczi utca 6.) lehet igényelni. Kizárólag személyesen lehet az igényt leadni, mert minden feliratkozó kap egy igazolást arról, hogy jogosult a vetőmagcsomagra. A szervezők a tervek szerint összesen 300 vetőmagcsomagot osztanak ki. A versenyben nem induló családok a csomagokat 2021. janu­ár 30-ig igényelhetik meg, majd 2021. február 13-án 10 órától az önkormányzattal szembeni parkolóban vehetik át.

A versenyben részt vevők kertjeiben termett zöldségekből egy kóstolóval egybekötött kiállítást is rendeznek
Fotóillusztráció: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Azok, akik bátrak és elindulnak a versenyen, egy kibővített vetőmagcsomagot kapnak a versenyre (lesz benne még cukkini, TV paprika, karós paradicsom, karalábé, káposzta és 5 kg vetőburgonya is). Ezen felül a játék további kitétele, hogy egy legalább 50 négyzetméter alapterületű, vetésre alkalmas „versenyparcellával” kell rendelkezni, ezzel indulhatnak a programban. A parcellába azt vetnek, amit szeretnének, ám a hozzáértő szakemberekből összeállított zsűri a szezon során két alkalommal is megszemléli majd a veteményes kertet, melynek során értékelik a kert rendjét, valamint a növények és a termések minőségét.

A versenyre a szerelvényboltban lehet jelentkezni és ugyanitt lehet a kibővített vetőmagcsomagot is megigényelni. Ehhez a jelentkezési lapot az önkormányzat hivatalos közösségi oldaláról lehet letölteni, melyet kitöltve, kinyomtatva lehet leadni a szerelvényboltban. A versenyre jelentkezési határidő január 30., vagyis az ingyenes vetőmag igénylésekor célszerű leadni a versenyben való jelentkezést. Ez esetben a bővített csomag átadása hasonlóan február 13. A közlemény szerint legfeljebb 50 kibővített vetőmagcsomagot osztanak szét, vagyis érdemes sietni, aki nyerni szeretne.

A szervezők a résztvevők kertjeiben termett zöldségekből egy kóstolóval egybekötött kiállítást is szeretnének rendezni, mégpedig a tervek szerint az augusztus 20-i program részeként (már ha a vírushelyzet engedi majd), éppen ezért a résztvevőknek egy kisebb mennyiséget hozniuk kell majd a kiállításra, ahol az érdeklődőknek lesz lehetősége szavazni, hogy kinek a terményei tetszenek, ízlenek a legjobban.

„A kertekről a program ideje alatt előre egyeztetett időpontban fotók készülnek. Ha a kertész hozzájárul, a kert mellett róla is készülnek fotók, melyek felkerülnek az internetre is” – olvasható a program kiírásában.

Eredményhirdetés ekkor, vagyis az augusztus 20-i eseményen lesz – a zsűri itt választja majd ki a 2021. év három legszebb abai konyhakertjét. A díjazottak 30 000–20 000–10 000 forint értékű ajándékutalványt kapnak, amelyet a már említett szerelvényboltban lehet majd beváltani.

Ez alapján tehát ha nem szeretnének részt venni a versenyben, akkor is jár abai lakosként vetőcsomag – ez mindenképpen nemes gesztusnak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában