Adomány Sziszekbe

2021.01.20. 07:00

A horvátországi földrengés károsultjai számára gyűjtöttek Fehérváron

A horvátországi földrengés károsultjai számára összegyűjtött adomány kedden indult útnak Sziszek városába a megyeszékhelyről, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házból.

V. Varga József

A horvátországi földrengés károsultjai számára összegyűjtött adomány kedden reggel indult útnak Sziszek városába a megyeszékhelyről, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házból. – Elhatároztuk: segítséget nyújtunk – mondta lapunknak Jakubek Tiborné, a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Partnerre leltünk ebben Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke személyében, aki védnökséget vállalt missziónk felett, és a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásszal együttműködve jótékonysági gyűjtést hirdettünk. Az adományok pakolásában a Fehérváron állomásozó katonák, köztük horvátok is segédkeztek.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Hamar futott a hír december végén, ahogy mindannyian, úgy a Székesfehérvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is megrendülten értesültünk a horvátországi pusztító földrengésről – mondta lapunknak Jakubek Tiborné Ágnes, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, a Szent István Művelődési Ház igazgatója.

Az adományok pakolásában a Fehérváron állomásozó katonák, köztük horvátok is segédkeztek.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Részvéttel fordultunk az elhunytak hozzátartozói, együttérzéssel a károsultak felé, és közösen elhatároztuk: segítő kezet nyújtunk. Ebben partnerre leltünk Spányi Antal megyés püspök, a Katolikus Karitász püspök elnöke személyében, aki védnökséget vállalt missziónk felett, és a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásszal együttműködve jótékonysági gyűjtést hirdettünk. Büszkén mondhatom, példaértékű az az összefogás, ami a gyűjtésben részt vevő fehérváriakat jellemezte.

Jakubek Tibornétól megtudtuk: a mintegy 4 millió forint értékű szállítmányban egyebek között tartós élelmiszer, tisztító- és fertőtlenítőszer, ágynemű, ruhanemű, lábbeli és kesztyű található, de nem hiányoznak a csomagokból a kéziszerszámok, a kisgépek sem.

Civilek, papok, katonák – jelképes kép az összefogásról
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A bajban lévőknek segítségre van szükségük, és a katolikus keresztény világnak kötelessége a segítségnyújtás – fogalmazta meg Spányi Antal püspök. – Közösen, összefogva sokakat meg tudtunk szólítani, öröm volt látni, hallani, hogy megmozdultak az emberek a városban. A pénzadományokon túl olyan dolgok gyűltek össze, amelyek az újjáépítéshez szükségesek. Hisszük, tudjuk, jó érzés adni, és ez melegséggel tölti el az ember szívét, lelkét.

– A Cser-Palkovics András polgármester által felajánlott egymillió forintot a város önkormányzata a sziszeki egyházmegye részére utalja át – mondta Lehrner Zsolt alpolgármester. – Zadar polgármestere (a település Fehérvár horvát testvérvárosa) külön köszönetét nyilvánította a horvát polgárok nevében mindazért, amit Székesfehérvár, az egyházmegye és a magánemberek felajánlottak segítségképpen.

 

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete kifejezte, hogy szeretettel, köszönettel és alázattal a szívében érkezett Székesfehérvárra, ahol a polgárok megérezték a segítségnyújtás fontosságát.

– A helyzet stabilizálódott, de a lakosság egy kisebb hányada még mindig nem rendelkezik biztos lakhatással, kielégítő feltételekkel a megfelelő életvitelhez, ennek megoldása jelentős feladatot jelent továbbra is. Szerencsére a legtöbb helyen van már víz és áram, és közkonyhákat is nyitottak az ellátáshoz – hangsúlyozta a diplomata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában