Koronavírus Fejérben

2020.12.31. 07:00

Különös szilveszter, különös szabályok – Íme minden, amit tudnia kell!

Idén egészen más és új értelmet nyert a jól ismert „különös szilveszter” kifejezés.

Baráth Eszter

Se óriáskerék, se tűzijáték nem lesz ma este!

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Sok kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogyan telik majd az év utolsó estéje. Összefoglaljuk a tűzijáték használatára érvényes szabályokat és utánajártunk, a rendőrség és a taxitársaságok hogyan készülnek a szilveszterre.

Hol és hogyan használhatunk tűzijátékot idén?

Ebben az évben nem borul színes fényekbe az éjszakai égbolt a pirotechnikai eszközöktől. A kormány december közepén hozta meg döntését arról, hogy szilveszterkor sem lesz feloldva az esti kijárási tilalom, majd a tűzijátékok árusítását és használatát is szabályozták. Az elmúlt évektől eltérően nem telepítettek árusítóbódékat a bevásárlóközpontok parkolóiba, a tűzijátékok csak szaküzletekben megvásárolhatók. Az érvényben lévő jogszabály szerint a pirotechnikai eszközöket négy kategóriába sorolják. Ezek közül az első és második csoportba tartozók használata alacsony zaj- és veszélyszinttel jár, amiket magánszemélyek is nyugodtan használhatnak.

A harmadik kategória már sokkal veszélyesebb, erősebb és látványosabb elemekből áll, ezek az úgynevezett telepek. A negyedik csoportba tartozókat csak szakemberek használhatják.

Ebben az évben viszont kizárólag magánterületen használhatnak tűzijátékot azok, akik a nehezebb beszerzés ellenére is vásároltak. Ám ők sem élvezhetik a magán­emberként megvásárolható legnagyobb teljesítményű telepeket. A harmadik kategóriába tartozó tűzijátékok idén nem használhatók sem közterületen, sem magánterületen.

A társasházak közös udvarán csak akkor gyújthatók meg a tűzijátékok, ha azt a házirend megengedi, valamint a pirotechnikai eszköz használati utasításában előírt szabályoknak megfelelő a környezet. Az erkély viszont nem számít szabadtérnek, így ott semmilyen tűzijáték nem használható.

Se óriáskerék, se tűzijáték nem lesz ma este!
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Rendőrségi ellenőrzés szilveszterkor

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatást adott a szilveszter éjszakán várható ellenőrzésekről és utcai jelenlétekről. Kérdésünkre elmondták, hogy a védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet szerint meghatározott szabályok betartását a rendőrség szilveszter éjszakáján is a Magyar Honvédség segítségével ellenőrzi. Tájékoztatásuk szerint a magyar állampolgárok nyugalmának és zavartalan pihenésének érdekében megfelelő létszámú rendőr teljesít szolgálatot az utcákon. A rendőrök minden esetben a hatályos jogszabályok szerint járnak el, valamint intézkedéseik során minden méltánylásra érdemes körülményt figyelembe vesznek.

Természetesen szilveszter éjszakáján sem változik az, hogy az esetleges szabálytalanságok észlelésekor figyelmeztetést alkalmaznak, helyszíni bírságot szabnak ki, vagy adott esetben feljelentést tesznek. Nem szabad elfelejteni, hogy a szentestére feloldott kijárási tilalom szilveszterre nem érvényes, így az év utolsó éjszakáján is csak az arra jogosultak tartózkodhatnak közterületen.

Így készülnek a taxisok

A székesfehérvári taxitársaságok nem készülnek fokozott forgalomra szilveszterkor a kijárási tilalom miatt. Tájékoztatásuk szerint nem lesz forgalomban több autó, mint a tilalom bevezetése óta eltelt többi éjszakán. Elmondták, hogy a sofőrök nem jogosultak megkérdezni utasaikat arról, van-e engedélyük az utcán tartózkodni. Abban az esetben viszont, ha a rend­őrség ellenőrzi az autót, az utasnak igazolnia kell jogosultságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában