„Anya látja, hogy mennyivel könnyebb nekünk”

2020.12.09. 14:30

Isten éltesse Mária nénit!

Egy hűséges, 1930-ban született igari olvasónknak lesz a születésnapja most vasárnap. Csuda nagy zsúrt érdemelne, világraszólót, hogy hetedhét határon hallják. Sajnos, most nem lehet. Helyette közhírré tesszük, kinyomtatjuk, szétkürtöljük!

Majer Tamás

Kovács Jenőné már üknagymama is. Legfiatalabb „szeme fénye” kétesztendős

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

2020. december 13-án tölti be 90. életévét Kovács Jenőné, született Németh Mária. Isten éltesse sokáig! Mária Igar-Vámpusztán nőtt fel, itt él ma is. Négy testvér közül a legidősebb. Édesapjukat korán, Mária 17 éves korában veszítették el, édesanyjuk nevelte őket. Az ünnepelt lánya – Papp Józsefné – úgy mondta, hogy édesanyja annyit dolgozott élete során, főként a földeken, hogyha csak mesélni kezd róla a mama, ő attól is elfárad. Persze szívesen hallgatja mindig.

– Anya a változást nagyon szereti, látja, hogy mennyivel könnyebb nekünk, fiatalabbaknak – mondta a lány, aki már maga is dédnagymama.

Mária a férjét egy cuhá­rén, egy táncmulatságon ismerte volt meg. Jaj, milyen szépen szólt a harmonika! Két leányuk és egy fiuk született. Volt földjük, vele élelem és persze gond, s voltak teheneik, lovaik. Nem lehetett könnyű a család sora az ötvenes években, hiszen csak későn, 1959-ben léptek be a tsz-be, addig agitálták őket. 1983-ban Mária megözvegyült.

Kovács Jenőné egy időben Simontornyára járt át dolgozni a bőrgyár konyhájára, mígnem megkérte egy helyi vezető, hogy tevékenykedjen ezután a saját falujában. 1985-ben ment nyugdíjba.

Kovács Jenőné már üknagymama is. Legfiatalabb „szeme fénye” kétesztendős
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kovács Jenőné már nemcsak nagymama – kilencszeres! –, nem is csak dédnagymama – hétszeres! –, hanem már üknagymama is.

Legfiatalabb „szeme fénye” kétesztendős. Az asszonynak minden reggel első dolga kimenni az udvarra, hogy ételt adjon Guszti kutyának, majd fát tegyen a kazánra. Azután lapunkat olvassa el, amelyet házhoz hoznak neki, ahogy az ebédet is, jelenleg Vajtáról a mezőszilasiak. Nem is olyan drága, változatos is. Főleg főzeléket fal szívesen! Délig sosem nyitja ki a rádiót, a televíziót. Pontban 12 órakor aztán meghallgatja a híreket. Délután sorozatok mennek a tévében, este pedig a híradó. Rokonai sokan vannak, sokan közel, Simontornyán is, sőt még a szomszéd házban is. Figyelnek rá, s milyen szép, hogy neki is van kikre figyelnie!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában