Jövőkép, másként: terepszínben

2020.12.02. 14:00

Az egyetemtől egészen a középiskoláig akad ajánlat a Magyar Honvédségnél

A Magyar Honvédség nem csak munkát, továbbtanulási lehetőséget is kínál azoknak, akik vonzódnak a katonai pálya iránt – nyilatkozta lapunknak Alasztics Ágnes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Katonai Igazgatási Központjának toborzó részlegvezetője.

Tihanyi Tamás

A diákok már a középiskolában megismerkedhetnek a katonaélettel

Fotó: Magyar Honvédség

Az érettségizetteknek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán van lehetőségük továbbtanulni. Arról, hogy az adott évben milyen szakok indulnak, a felvételi időszakban lehet tájékozódni, a jelentkezés önállóan történik. Amennyiben a hallgató honvédségi ösztöndíjasként nyer felvételt, hivatásos hadnagyként fejezi be a négyéves képzést, az adott katonai szaknak megfelelő végzettséggel. A diploma mellett a pályakezdő katona egy életre szóló hivatást és biztos megélhetést szerez.

Mit tegyen, aki úgy érzi, nem egyetemre termett?

– Az „Acélkocka” elnevezésű altisztképzésünket Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián indítottuk el. Érettségi, vagy – annak megszerzésének évében – a félévi bizonyítvány szükséges hozzá. A képzés egyéves, öt hét alapkiképzésből, négy és fél hónap vezetői felkészítésből és fél év szakmai képzésből áll. Az újoncok az MH Altiszti Akadémia állományába tartoznak, illetményük a képzés ideje alatt nettó 199 ezer forint. A lakhatás és étkezés térítésmentes, emellett utazási hozzájárulást biztosítunk számukra. Akit érdekel ez, a toborzó irodán tud jelentkezni, kérdéseire választ kapni.

A diákok már a középiskolában megismerkedhetnek a katonaélettel
Fotó: Magyar Honvédség

Ezek nappali képzések?

– Igen. Lényeges különbség azonban, hogy az altisztképzés ideje alatt már fizetést, az egyetemen pedig ösztöndíj-támogatást kap a jelentkező, amelynek mértéke függ a tanulmányi eredménytől és a vállalt egyéb pluszfeladatoktól. Mindkettő nagy előnye, hogy már a tanulás alatt biztossá válik az elhelyezkedés a honvédségben hivatásos tisztként, vagy altisztként.

Sokaknak még mindig az újdonság erejével hat a kadétprogram. Ez mit jelent?

– A honvédségnek a középiskolákba továbbtanulók számára is van ajánlata. Sokan már fiatalon szeretnének megismerkedni a katonaélettel, ezért választják a kadétképzést. Fejér megyében a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban van erre lehetőség. Ugyanúgy mindent elsajátítanak a tanulók, mint máshol, csak többletként megkapják a katonai alapismereteket is. Ha aztán a jövőben bármikor a katonai hivatást választják, ez természetesen pluszpont a jelentkezésnél. Fontos, hogy a kadétprogramban való részvétel nem jelent elköteleződést a katonai hivatás mellett. A Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikumban honvédelmi szabadidős foglalkozásokon tudnak részt venni az érdeklődő diákok.

Az altisztképzés ideje alatt már fizetést, az egyetemen pedig ösztöndíj-támogatást kap a jelentkező
Fotó: Magyar Honvédség

A tanulás idején létező lehetőség a tartalékos szolgálat?

– Ha valaki még középiskolás, de már nagykorú vagy a felsőoktatásban tanul, kipróbálhatja akár a műveleti, akár a területvédelmi tartalékos szolgálatot. A fiatalokat mindig szünidőben hívjuk be kiképzésre vagy szolgálatellátásra. A szolgálatteljesítés idején illetményre, étkezési ellátásra, utazási költségtérítésre jogosult, illetve szállást kaphat. A területvédelmi tartalékosok egyszeri szerződéskötési díjra, bruttó 33 ezer, valamint mindkét tartalékos évente rendelkezési állási díjra jogosult. Ezek összege területvédelmi tartalékos esetében a mindenkori minimálbér 100 százaléka, (ez 2020-ban bruttó 161 ezer forint), műveleti tartalékosként a mindenkori minimálbér 150 százaléka (ez idén bruttó 241 ezer forint). A tanulmányok befejeztével a fiatalok eldönthetik, maradnak-e tartalékos jogviszonyban vagy átszerződnek, esetleg az MH Altiszti Akadémián vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulnak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában