a bazilika emlékkeresztjénél

2020.12.08. 07:15

A nőtüntetésre emlékeztek Fehérváron

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége és a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Fejér megyei szervezete hétfőn az 1956-os nőtüntetésre emlékezett Székesfehérváron, a bazilika emlékkeresztjénél.

V. Varga József

Sinka Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének megyei elnöke (b) és Szép Ferenc, a szövetség megyei alelnöke

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az évtizedek hallgatása és az emberi memória végessége okán olyan fontos dolgok süllyednek el a történelmi múltban, melyek pedig tartást, önbecsülést, adott esetben vigasztalást nyújthatnak minden nemzedéknek – mondta el lapunknak Sinka Jenő, a megyei szervezet elnöke.

Skandalum – fogalmazta meg Sinka, hogy Fehérvár másik táblát állíttatott az eredeti helyett. A tábla lekerült a bazilika faláról, az eredeti táblának meg nyoma veszett. Ennek a helyreállítását kérve támogatásért folyamodtak Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzatához, de elzárkózást tapasztaltak. Az 56-os megyei szervezetek megfogyatkozott létszámuk miatt nem tudják ismét vállalni a költségeket.

Sinka Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének megyei elnöke (b) és Szép Ferenc, a szövetség megyei alelnöke
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

„Fehérvár leányai és asszonyai csendes, de rendíthetetlen bátorsággal, egy-egy szál virágot a kezükben tartva álltak ki a kommunista elnyomás és a véres megtorlások ellen. Az ő kiállásuk előtt hajtottam ma fejet városunk nevében” – olvasható Cser-Palkovics András hétfői facebook-bejegyzésében.

– Fehérvár önkormányzata az 1956-os hősökhöz méltatlannak tartja a vitát, abban semmilyen módon nem kíván részt venni. Az emléktábla a megfelelő módon és időpontban a helyére fog kerülni – mondta el a városvezető érdeklődésünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában