Koronavírus Fejérben

2020.11.04. 15:34

Van, ahol már az órán is kötelező a szájmaszk

Az oktatási intézményekre vonatkozóan egyelőre nincs előírás az épületen belüli maszkviselés kapcsán. A központi ajánlásokat figyelembe véve minden iskola egyénileg dönthet, van, ahol már a tanóra alatt is viselni kell a szájmaszkot.

Baráth Eszter

Az iskolai folyosón kötelező a maszk

Fotó: Illusztráció: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Lórodiné Lajkó Ágnes, a Széna Téri Általános Iskola igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, náluk a tanórák alatt nem kötelező a maszkviselés. Kivétel ezalól, ha a diákok ügyeletben vagy olyan szakkörön vesznek részt, ahol több osztály tanulója van jelen. Szigorú szabályok vonatkoznak azonban a folyosókra és az ebédlőre, melyeket a közösség minden tagja készséggel betart. Nem okoz problémát az sem, ha valaki otthon felejti a maszkját, hiszen az iskola saját készletéből azonnal pótolni tudja.

Hasonló tartalékokkal bír a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, ahol egyszer használatos maszkok állnak rendelkezésre. A bicskei intézmény felső tagozatos tanulóinak a közösségi terekben kell eltakarniuk arcukat. Bárányos József igazgató tapasztalatai azt mutatják, az alsóbb évfolyamokban ez nehezebben megoldható, ezért rájuk ez nem vonatkozik. Véleménye szerint a tanulást és a tanítást egy­aránt megnehezíti, ha a diákok maszkban ülnek tanórán, így ott senkinek nem kötelező. A levegő hiánya miatt a tanulók gyorsabban elfáradnak, emiatt egyelőre nem tervezik a jelenlegi szabályok átalakítását, de hozzátette, amennyiben szükséges, azonnal változtatnak.

Az iskolai folyosón kötelező a maszk
Fotó: Illusztráció: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Koncz Gábor, az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola igazgatója szintén saját hatáskörben hozta meg döntéseit. Az épület egész területén – kivéve a tantermeket és az ebédlőt – kötelező mindenkinek maszkot hordania, beleértve a pedagógusokat és a technikai dolgozókat is. A felnőttek példáját látva a gyerekeknek sem jelentett problémát megszokni az új szabályokat. Az igazgató tapasztalata, hogy az alsóbb évfolyamok tanulói könnyebben alkalmazkodtak ehhez a rendszerhez, mint a felső tagozatos diákok, amit jól mutat, hogy alkalmanként egymást is figyelmeztetik.

A székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskolában, az első és második osztályos tanulók kivételével, órán is kötelező maszkot viselni. Tanári magyarázatnál és feleletnél a megfelelő távolság betartásával levehetik maszkjukat. Kukucska Márta, az intézmény vezetője elmondta, a tanulók rugalmasan kezelik és betartják az új szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában