népszámlálás és Trianon

2020.11.22. 07:20

STAT WARS: Már hét éve hagyomány a középiskolások megmérettetése

A Központi Statisztikai Hivatal 2013-ban hívta életre az országos középiskolai statisztikai versenyt, amely a STAT WARS névre hallgat.

Baráth Eszter

Dunaújvárosiak is döntőbe jutottak már! Fotó: Shutterstock

Ekkor még csak 16 csapat nevezett a megmérettetésre, a következő években viszont rohamosan nőtt a jelentkezők száma, így a hatodik alkalommal már 150 nevezés érkezett be a szervezőkhöz. A verseny témái közé általában évfordulókat vagy történelmi eseményeket választanak, melyek köré statisztikai feladatokat állítanak. 2017-ben a negyedik STAT WARS-versenyen – melynek témája a KSH 150 éves évfordulója volt – a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium diákjai eredményes munkával harmadik helyezést értek el. A korábbi évek sikereit követve idén is meghirdették az országos versenyt.

Dunaújvárosiak is döntőbe jutottak már! Fotó: Shutterstock

A hetedik alkalommal megrendezendő megmérettetés a népszámlálás és Trianon témája köré épül. A négyfős csapatok már jelentkezhettek a háromfordulós próbatételre. Egy intézményből több négyes is elküldhette nevezését, a döntőbe viszont iskolánként legfeljebb egy csapat juthat be. A több hónapon át húzódó versenyen az első két kör feladatait online kapják meg a résztvevők, melyek közül az elsőn már javában dolgozhatnak. A megoldások visszaküldésére ebben az esetben egy hét áll rendelkezésükre, a következő fordulóban ez néhány nappal hosszabb lesz. Az alaposság és a pontosság mellett azonban előnyt jelenthet a gyorsaság is, hiszen pontegyenlőség esetén a fürgébb csapat jut a harmadik fordulóba, a döntőbe. A 9-10. évfolyamosok közül a legtöbb pontot szerző tíz, míg a 11. és magasabb évfolyamok kategóriájában a legjobban teljesítő hat csapat küzdhet meg az utolsó megmérettetésen. A két korosztály első három helyezettje a dicsőség mellett értékes ajándékokkal is gazdagodik majd. Azokat a résztvevőket, akik sikeresen teljesítettek a döntőbe vezető úton, és az utolsó körben is bizonyíthatnak, 2021 januárjában értesítik majd. A fináléba jutó csapatok összecsapására már a jövő év második hónapjában kerül sor, előzetes tervek szerint a Központi Statisztikai Hivatal budapesti épületében, de a vírushelyzetre való tekintettel a változás jogát fenntartják a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában