ha nem lépnek, az ügy a NAV asztalára kerül

2020.11.10. 07:00

Körvonalazódik a megoldás az alapi romos házzal kapcsolatban

Október végén írtunk lapunkban az alapi Szabó családról, amelynek tagjai három éve élnek Dózsa György utcai otthonukban. Szomszédjukban egy romos ház van, attól tartanak, hogy annak fala egyszer csak az ő terciájukra omlik.

Majer Tamás

„Felszólították az ingatlan tulajdonosait, hogy 30 napon belül javítsák ki azon hibákat, amelyek balesetveszélyt vagy életveszélyt okozhatnak”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szabó Fatima, az édesanya akkor elmondta, öten vannak a családban, három kisgyermeket nevelnek. Beszélt arról is, hogy ismeri a szomszédokat, akik természetesen nem a romos házban élnek, csak állatokat tartanak annak udvarán, s beszámolt arról is, hogy kereste hivatalokban is az igazát: de csak több-kevesebb sikerrel. Egy alkalommal, állítása szerint 180 napot kaptak a szomszédok, hogy hárítsák el a balesetveszélyes állapotokat, s bár a határidő lejárta után, de tavaly novemberben végül is lebontották a ház, illetve a tető egy részét. Viszont egy közelmúltbeli esőzés újabb pofont adott az épületnek. Teljesebb megoldás szeretnének Szabóék.

Hétfőn délelőtt volt egy bejárás a romos háznál. – Felszólították az ingatlan tulajdonosait, hogy 30 napon belül javítsák ki azon hibákat, amelyek balesetveszélyt vagy életveszélyt okozhatnak – mondta el lapunk kérdésére Alap polgármestere, Szalai János Milán.

– Ezt a ledőlőfélben lévő falat szépen le fogják bontani, és vissza fogják falazni, erre kaptak felszólítást – folytatta. Hozzátette még, amennyiben mindez mégsem történne meg, úgy az ügy a NAV asztalára kerülne.

„Felszólították az ingatlan tulajdonosait, hogy 30 napon belül javítsák ki azon hibákat, amelyek balesetveszélyt vagy életveszélyt okozhatnak”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Térjünk itt egy kicsit ki! Jelen pillanatban a dunaújvárosi építési hatóság az illetékes. Dunaújváros város honlapján, a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály oldalra navigálva a világhálón szörföző állampolgár számára könnyen elérhetőek fontos információk. Idézünk: „Az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály megyei illetékességi területtel látja el az általános építésügyi és építésfelügyeleti hatósági feladatokat. Az Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztály 2. elsődlegesen az alábbi településeken lát el építésügyi és építésfelügyeleti hatósági feladatot.” Itt kettőspont következik, amelyet településnevek követnek a Dunaújvárosi, a Martonvásári és a Sárbogárdi Járásból. Utóbbiak között van Alap. Az is olvasható az oldalon, hogy az Építésügyi Osztály feladatai közé tartozik a fennálló épületek jó karbantartási kötelezettsége vonatkozásában ellenőrzése végzése, eljárás lefolytatása.

No, vissza Alapra! – Az önkormányzatot annyiban érinti a történet, hogy mivel közterületre is dőlhet a fal, kidőlhet az utcára, emiatt bele kellett folynunk a dologba. Amit mint önkormányzat, és mint magánszemély megtehettünk az ügyben, megtettük – mondta Szalai, aki kifejezte bizodalmát, hogy a tulajok a rendelkezésükre álló 30 nap alatt megteszik, amiről szó volt, sőt segítséget is ajánlott: – Ha írásos hozzájárulást adnak a tulajdonosok, akkor mi géppel ezt el tudjuk bontatni, viszont a törmelékek eltakarítása az ingatlan tulajdonosainak lesz a költsége meg a dolga – fogalmazott.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mi-lesz-ha-dol-a-szomszed-romos-haza-alapi-olvasonk-tehetetlen-4395124/[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában