a polgármester nem nyilatkozik

2020.10.15. 07:00

Lehallgatási botrány – Feloszlatták a testületet Gyúrón

Mint ahogy azt korábban megírtuk egy lehallgatásra alkalmas eszközt találtak a hivatal dolgozói az 1200 lelkes Gyúró polgármesteri hivatalában. A rendőrség tiltott adatszerzés gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, az ügy körül kialakult botrány miatt, feloszlatták a képviselő-testületet Gyúrón.

Korondy Tamás

A szeptemberi lehallgatási botrány tehette be a kaput a képviselők többségénél, így kedden feloszlatták a testületet

Forrás: Shutterstock

Az eljárás szerint ilyenkor a jelenlegi képviselő-testület és a polgármester is folytatja a munkát mindaddig, amíg meg nem alakul az új képviselő-testület (30 napon belül nyilvánosságra kell hoznia a választási bizottságnak a választás időpontját, amelynek 90 napon belül kell lennie, ez hozzávetőlegesen négy hónapot jelent – a szerk.).

A polgármester, Horváth Gyula nem vett részt a kedd esti képviselő-testületi ülésen. Áldott Bálint, Baranyai Tamás, Szabó György és Fülöp Attila közül utóbbi hozta a megjelentek tudomására az ellenzéki képviselők gondolatait. Fülöp Attila a felszólalásában elmondta, hogy az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy az együtt kijelölt vállalások, célok nem egyeznek meg a polgármester elképzeléseivel, valamint a választás óta eltelt egy év tapasztalatai azt mutatták, hogy a közös választási szórólapokon is szereplő ígéreteik megvalósításában a polgármester nem partner.

Lapunk felvette a kapcsolatot Baranyai Tamás és Szabó György képviselőkkel is, akik Fülöphöz hasonlóan erősen nehezményezték, hogy a szeptember 30-i ominózus lehallgatási botrány óta eltelt két hétben sem történt semmiféle hivatalos kommunikáció a polgármester részéről sem a település lakosságával, sem a hivatali dolgozókkal az ügyben.

Ugyanakkor tény: a polgármester az ülés napján kiadott egy közleményt, melyben leírta, hogy az ügyben további hivatalos információval nem rendelkezik, valamint nyilatkozattételre sem jogosult.

A szeptemberi lehallgatási botrány tehette be a kaput a képviselők többségénél, így kedden feloszlatták a testületet
Fotó: Shutterstock

 

Az ellentétet tovább növelte az is, hogy a hivatalvezető, illetve a településüzemeltető (Müller Gábor és Horváth Béla) távozásának hátteréről a polgármester szintén nem tájékoztatta a képviselő-testületet – legalábbis a képviselők egy része szerint.

– Az utóbbi hetek történései megerősítettek négyünket abban, hogy nem tartjuk alkalmasnak Horváth Gyulát a polgármesteri pozíció betöltésére. Nem tudunk azonosulni egy olyan vezetővel, aki nem kommunikál sem a lakossággal, sem a képviselő-testületével, valamint akinek hivatala érintett a Fejér Megyei Rend­őrkapitányság által vezetett, „tiltott adatszerzés elkövetésének gyanúja miatt” elrendelt nyomozásban. Úgy látjuk, hogy a polgármesterbe vetett bizalom nemcsak a mi, hanem a lakosság részéről is megrendült – hallatszott a beszédben, melynek végén felszólították a hiányzó Horváth Gyulát, hogy mondjon le polgármesteri címéről, vagy a képviselők feloszlatják a testületet. Utóbbi történt. A polgármester pedig Gyúró honlapján tájékoztatja a lakosságot.

Lapunk felkereste a polgármestert, aki ugyan felvette a telefont, de ahogy tudatosult benne, hogy a Hírlaptól keressük, szó nélkül letette azt.

Előzmény:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vajon-kiket-hallgathattak-le-gyuron-4343788/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában