Az Ürményi-Dreher-kastélyt újítják fel

2020.10.22. 14:00

Most dobbanhat csak igazán Pannónia szíve: A Váli-völgy fejlesztése következik

Sajtótájékoztatón ismertették a Váli Örökség turisztikai célú fejlesztésével kapcsolatos terveket, szándékokat, melyet jelentős forrással támogat a magyar kormány.

Palocsai Jenő

Molnár Krisztián, Tessely Zoltán és Bechtold Tamás írta alá a fejlesztésről szóló együttműködési megállapodást

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Egy kormányhatározat döntött korábban arról, hogy a Pannónia Szíve Program keretében fejlesztéseket készítenek elő. A határozat harmadik pontja a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot azzal bízta meg, hogy többek között Vál önkormányzatával együttműködve tervezzék meg a vidék fejlesztését.

A Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Tessely Zoltán elmondta: – A Pannónia Szíve Program keretén belül eddig megvalósuló beruházások leginkább Etyek irányába mutatnak. Most egy újabb terület fejlesztésére van lehetőség, ez pedig Válon, az Ürményi-Dreher örökség felvirágoztatása.

Vál polgármestere, Bechtold Tamás úgy fogalmazott: – Településünk egy olyan lehetőség előtt áll, amiről évtizedek óta csak álmodunk. Felújíthatjuk, sőt reményeink szerint az eredeti állapotba állíthatjuk vissza a kastélyt és annak környezetét. A kormány 1,412 milliárd forintot szavazott meg, és ez részben a kastély fejlesztéséről, illetve a Vereb–Vál–Gyúró–Etyek út terveiről szól.

Molnár Krisztián, Tessely Zoltán és Bechtold Tamás írta alá a fejlesztésről szóló együttműködési megállapodást
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A 11 hektáros terület a tervek szerint együtt újul meg az Ürményi-Dreher-kastéllyal, a szolgabírósági épülettel, egy négyszintes magtárral és egy 1100 négyzetméteres pincerendszerrel. A 6,5 hektáros erdőt is gondos kezek veszik majd gondjaikba.

A váli polgármester kiemelte, a projekt része még egy olyan gazdasági egység létrehozása, ahonnan üzemeltetni lehet a 11 hektáros területet.

Molnár Krisztián, a fejlesztési tanács és a megyei közgyűlés elnöke elmondta: – A pénz a felhasználása úgy oszlik meg, hogy nettó 586 millió forint megy a kastélyra, illetve a vele kapcsolatos feladatokra. Az útépítés tervezésére nettó 450 milliót fordítanak majd. A maradványösszeget pedig a működéssel kapcsolatos származékos költségekre fordítják. A teljes összeg felhasználásának határideje 2021. november 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában