kilátástalan helyzet?

2020.10.19. 07:20

Miért volt fontos Ercsinek a 100 millió forint kölcsön?

Az előző héten tartott humánbizottsági ülést Ercsi, ahol a polgármester számára világossá vált, hogy a költségvetés sorainak értelmezése és a pénzmaradvány fogalmának, felhasználhatóságának köre nem világos minden helyi képviselő számára – emiatt közlemény formájában tisztázta Ercsi pénzügyeit.

Korondy Tamás

kölcsön nélkül Ercsi városa kilátástalan helyzetbe kerülhetett volna Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Még decemberben Fischer Ádám alpolgármester közérdekű adatigénylési kérelemmel fordult Feik Csaba jegyzőhöz a tavaly decemberi pénzmaradvány vonatkozásában. Szabó Tamás polgármester így a jegyző által adott válaszok publikus közzétételével szerette volna tudatosítani, hogy a pénzmaradvány nem jelenti azt, hogy a megmaradt pénz szabadon felhasználható lenne. Feik Csaba jegyző szerint az Ercsi költségvetési elszámolási számláján lévő, 2019. december 31-i állapot szerint szabadon – de nem bármely célra – felhasználható pénzösszeg 48 millió forint volt.

A kölcsön nélkül Ercsi városa kilátástalan helyzetbe kerülhetett volna Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Fontos tény, hogy december 31-én az önkormányzatnak és intézményeinek 68 és fél millió forint számlatartozása állt fenn. Egy gördülő költségvetésben gazdálkodó önkormányzatnak biztonságban kell tudnia a számlák kifizetését és a bérek biztosítását egészen a következő adófeltöltésig (jelen esetben 2020. március 15 – a szerk.). Ebből tisztán látszik, hogy december 31-én a költségvetési elszámolási számlán rendelkezésre álló 48 millió forint nem fedezte volna az önkormányzat bér, járulék, valamint számla kifizetési kötelezettségét – olvashatóak a jegyző által mondott szavak az általa is aláírt közleményben. E szerint a felvett hitel elengedhetetlen volt az önkormányzat „túléléséhez”, különösen annak fényében, hogy a tavalyi évre betervezett, de elmaradt két nagy ingatlaneladásból még 2019. februárban betervezett 176 milliós bevétel, és a MOL-tól előre felvett adóelőleg is elsősorban fejlesztéseket célzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában