a megyében négy intézményben

2020.10.21. 11:30

Már lehet jelentkezni – Kezdetét vette a keresztféléves felsőoktatási felvételi

A Kodolányi és a Dunaújvárosi Egyetem alap-, illetve mesterképzésekkel, míg a Corvinus és az Óbudai Egyetem fehérvári kara szakirányú továbbképzésekkel várja a hallgatókat.

Héjj Vivien

A Corvinuson biztosan meghirdetik az agrobusiness-menedzsment képzést

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Akik az általános felvételi eljárásról és a pótfelvételiről lemaradtak, vagy a december–januári államvizsga-időszakban szereznek diplomát és folyatni szeretnék felsőfokú tanulmányaikat, azok már most beadhatják jelentkezéseiket a februárban induló képzésekre.

A pontszámítási rendszer nem változik. Alap- és osztatlan mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételin maximum 500 pontot lehet összegyűjteni. Ebből 400-at a tanulmányi és az érettségi pontok összessége ad, míg további 100 többletpont szerezhető különféle jogcímeken. Ahhoz, hogy valaki jelentkezhessen a meghirdetett képzésekre, az összpontszámának el kell érnie a jogszabályban meghatározott minimumpontot. Ez alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot jelent. Felsőoktatási szakképzésnél az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt legalább 240 pontot kell szerezniük a leendő hallgatóknak.

A Corvinuson biztosan meghirdetik az agrobusiness-menedzsment képzést
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mesterképzések esetén maximálisan 100 pont szerezhető, ennek legalább a felével rendelkeznie kell azoknak, akik újabb diplomát szeretnének szerezni. Ezen képzéseknél a pontszámítás intézményenként eltérő, általában figyelembe veszik a már megszerzett oklevél minősítését és annak átlagát, a felsőoktatásban megszerzett félévi eredmények átlagát, valamint szóbeli vagy írásbeli felvételi eredményét. A Kodolányi János Egyetem székesfehérvári képzési helyén az előadó-művészet, valamint emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, szociális munka és turizmus-vendéglátás alapszakokon várják a hallgatókat. A Dunaújvárosi Egyetemen most a mesterképzésé a főszerep. Ide gépészmérnöki, illetve mérnöktanári szakokra lehet jelentkezni. A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara szakirányú továbbképzésekkel várja a leendő hallgatókat.

Erre a képzési formára azok jelentkezhetnek, akiknek már van felsőfokú végzettségük. A Corvinuson biztosan meghirdetik az agrobusiness-menedzsment képzést, emellett a székesfehérvári vállalati igényekre válaszolva, az Óbudai Egyetemmel karöltve indítaná az intézmény az iparvállalati és műszaki szakközgazdász képzést. Itt a részletek pontos kidolgozása még folyamatban van, de a tervek szerint februárban ez is elindulhat. A szakirányú továbbképzésekről az intézmények honlapja ad bővebb tájékoztatást.

Alap- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre november 15-én éjfélig kell jelentkezni, a ponthatárokat várhatóan 2021. január 25-én hirdetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában