Szent Sebestyén, egy épületet díszítő szép szobor

2020.10.15. 07:40

Fehérvár ebben is első – Váczi Márk játékos előadást tartott

„Fehérvári mozaik, avagy a lényeg részletekben rejlik” – ezzel a címmel tartott játékos előadást Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet munkatársa szerdán a civil központban.

Majer Tamás

Váczi Márk székesfehérvári épületekről készült fényképpárokkal szórakoztatott

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Képpárokat láthatott a közönség. Székesfehérvári épületekről készült fényképeket. Előbb rendre az adott épület egy kisebb szegletéről villantott fel fotót Váczi Márk, amely kis kép alapján tán nem is tudta mindenki, melyik épületről van, illetve lesz szó. Aztán amikor a teljes, az egész épületet ábrázoló kép is előkerült, akkor egy emberként csapott a homlokára mindenki: „ó, tényleg!”.

Jött egy fekete sas! És tényleg, ez a Fekete Sas Szálló! Az előadó elmondta, ez egy középkori fogadóépület helyén épült, részben a városfalakra, mégpedig a barokk korban, a jezsuita rend által; előbb mint fogadóház. Később városi, majd polgári kézbe került, volt fogadó, kocsma, majd a dualizmus idejében: szállóvá vált, s kávéházzal, éttermi résszel bővült. A 20. században báltermet is kapott.

– A város köz- és társasági életének nagyon fontos központja volt – mondta Váczi Márk.

Váczi Márk székesfehérvári épületekről készült fényképpárokkal szórakoztatott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Aztán jött egy ajtó, egy ismerős épület bejárata. Melyik ez? No, a Jézus Szíve-templom! Az sem utolsó! Sőt, inkább első. A Bory Jenő által tervezett templom 1911 óta található meg a Rákóczi utcában.

– Ez volt az ország első vasbeton kupolás építménye. Fehérvár ebben is első volt. Bory Jenő munkásságából is kiemelkedik mind az épület megtervezése, mind a felépítése – jegyezte meg a szakember.

Ezután egy Szent Sebestyén-szobor következett, egy épületet díszítő szép szobor. Erre egyébként hamar jött közbeszóló felismerés a közönségtől: „ez a Hiemer-ház!” A megfejtést elfogadta Váczi Márk.

– Így van, ez az úgynevezett Hiemer–Font–Caraffa-tömb egyik épülete – jegyezte meg.

A szobor a ház jellegzetes, de Fehérvárra oly jellemző zárt erkélye mellett látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában