sajtótájékoztató

2020.10.09. 07:30

Európai testvérvárosainktól kérnék, hogy segítsék a székely-magyar kezdeményezést

Juhász László fehérvári önkormányzati képviselő és Szili Csaba, a megyei közgyűlés tagja a Schwäbisch Gmünd utcában, a strandnál tartott sajtótájékoztatót. Így őszidőn miért épp ott? Kiderül.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A Székely Nemzeti Tanács indított egy európai polgári kezdeményezést, amelynek a lényege az, hogy ismerjék el régiókként az Európa számos területén élő kisebbségeket: ne csak területi, hanem nemzeti régiók is legyenek – mondta a megyei képviselő. A nemzeti régiók több joggal rendelkeznének, hozzáférnének közös uniós forrásokhoz. Szili Csaba emlékeztetett, a kezdeményezéshez szükséges egymillió szavazat már megvan, azonban a teljességhez az is kell, hogy legalább hét országból meglegyen egy bizonyos számú aláírás. Eddig Magyarország, Románia és Szlovákia adott elegendőt, tehát még négy uniós ország kell.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Juhász László mondta el, ők ketten mint a Válasz egyesület fehérvári, illetve megyei képviselői rövidesen a közgyűlések elé terjesztenek egy olyan javaslatot, amelynek lényege az lesz: a város és a megye kérje föl európai testvérvárosait, partnertelepüléseit – köztük tehát a német Schwäbisch Gmünd, a lengyel Opole, a finn Kemi városát –, hogy saját körükben segítsék a kisebbségeknek több jogot adó székely-magyar kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában