Szentjánosbogarak mutatnak utat

2020.10.25. 07:00

Csodálatos folyamat indult meg Grétiért, felbolydult Mór és környéke

Leukémiát állapítottak meg a 12 éves Kalocsai Grétánál. Napokig nem múló fejfájás volt a betegség első tünete, azóta a felhőtlen gyermekkort a folyamatos küzdelem váltotta fel, de az önzetlen összefogás ereje sokat segít.

Palocsai Jenő

A közösség összefogása nem pénzhez juttatja a családot, hanem olyan állapotba hozza a házat, hogy mire Gréta hazajöhet a kórházból, addigra ne legyen ugyanolyan foglya a szobájának, mint korábban a kórtermeknek. Fotók: A család

Egy lány, aki 12 évével csak most kezdett el élni, ráeszmélni a világ szépségeire, hirtelen meg kellett, hogy lássa az árny­oldalt is, de Kalocsai Gréta nem torpant meg, továbbment. A homályba nem kellett egyedül belépnie, hiszen szerető családja felemelték mellette a lámpást. A derengő fényre többen is felfigyeltek, és ők is felemeltek egy-egy lámpást. A betegség elleni küzdelem rögös útján egyre magabiztosabban lépdeltek, és a magasban tartott lámpák bűvkörébe újabb és újabb ragyogások gyülekeztek, mint lélekkel megáldott fénybogarak, így már nincs más megoldás, a világosságnak győzedelmeskednie kell, Grétinek meg kell gyógyulni.

Három ember, egy testvérpár Gréta régi lakóhelyén, Móron és egy hölgy Mecséren elkezdtek gyűjteni, hogy a lány életkörülményeit és ezzel együtt gyógyulását elősegítsék. Az anyagi támogatásokon túl valami egészen más folyamat is elindult, ugyanis Mór és környéke felbolydult a három önkéntes szervezőnek köszönhetően.

Schnaubl Norbert és testvére Négele-Schnaubl Mónika jótékonysági futást szerveztek, de ezzel együtt szinte egy kampányhadjáratot indítottak, támogatók után kutatva. Norbertet kérdeztük, hogy mi motiválta őket? Így felelt: – Elolvastam Gréti történetét, és nem tudtam továbblépni anélkül, hogy ne próbáljak meg valahogyan segíteni. Utólag kiderült, kisfiam volt ovistársa, és a szülőket is ismerem. Móron rengeteg jó szándékú, segítőkész ember van és ahogy tavaly, úgy idén is csatlakoztak a környező települések is.

Négele-Schnaubl Mónika még talán bátyjánál is elhivatottabb volt és ő már lépett be a lehető legnagyobb fényességből egy ehhez ha­sonló sűrű sötétbe. Gyermeket elveszteni egy szülő számára óriási trauma, mindegy, hogy a karjaiból, vagy a szíve alól kell elengedni. Mónikának két éve már volt szoros szövetsége egy lélekkel, aki Gréta lett volna, ám akkor nem tehetett semmit. Mint elmondta: – Ha nekem 2018-ban azt mondják, hogy a gyermekem élete pénzzel megváltható, nem lett volna kérdés, hogy bármit megtettem volna, hogy összegyűljön a kívánt összeg. Itt most van remény erre a megváltásra és hálás vagyok a közösségnek. Boldog vagyok, hogy mások is úgy gondolják, hogy a gyermek egészsége nem múlhat pénzen, ezért is álltam Norbi mellé azonnal, az első pillanatban.

A közösség összefogása nem pénzhez juttatja a családot, hanem olyan állapotba hozza a házat, hogy mire Gréta hazajöhet a kórházból, addigra ne legyen ugyanolyan foglya a szobájának, mint korábban a kórtermeknek. Fotók: A család

A keményen küzdő Gréta lakóhelyén, Mecséren Bírócz­ky Emőke emelte magasba a lámpást, melyet körberajzottak a segíteni akarók fényei. Ő személyesen is érintett, hiszen barátságban állnak a bajba jutott családdal és a gyerekeik együtt járnak iskolába. Szervezése nyomán süteményeket, helyi termelők termékeit kínálták megvételre, és egy vasárnap alatt súlyos százezrek folytak be és mentek azonnal tovább Gréta támogatására. Emőke úgy fogalmazott az indulással kapcsolatban: – Én és a családom egész egyszerűen nem tudunk elmenni egy ilyen helyzet mellett anélkül, hogy segítenénk. Más esetben, más bajbajutottaknak is segítettünk már, kinek ezzel, kinek azzal. Nagyon örülök, hogy ilyen sok ember támogatja ezt a küzdelmet, hírességek, nagy cégek, de nekem adott egy idős néni is jelentős összeget a nyugdíjából, ezért úgy gondolom, Gréti mellett a mindennapi emberek a hősök.

A lány családja egy rejtett hibáktól hemzsegő családi házat vásárolt meg, ami jelentősen megterhelte az új életet kezdők életét, és akkor jött a betegség.

A közösség összefogása tehát nem pénzhez juttatja a családot, hanem olyan állapotba hozza a házat, hogy ha Gréta hazajöhet a kórházból, akkor ne legyen ugyan­olyan foglya a szobájának, mint korábban a kórtermeknek. Ezt a nemes célt tűzte ki maga elé a három nagy álmodó, és elindult a lavina. Norbert így emlékszik vissza: – Azonnal mellénk álltak a barátok, móri kisvállalkozók és 100 gyűjtődobozt helyeztek ki üzleteikben Kisbértől Miskolcig. Felajánlások sokaságát kaptuk, a posztban lévő számlaszámra záporoztak az utalások Hollandiából, Angliából, és az ország minden pontjáról. Nagyon kellett Mónika segítsége, mert egyszerűen nem lehetett az eseményeket követni. Ennek a mesének csak happy end lehet a vége, és úgy fognak felébredni a felújított lakásban, hogy egy egészséges kislány ugrik a nyakukba. Ha több pénz gyűlne össze, mint amire szükség lesz, akkor a történet végére még tartogatunk egy meglepetést.

A móri segítők: Schnaubl Norbert és Négele-Schnaubl Mónika

A testvérpár a kezdetek kezdetén egy csoportot hozott létre, melynek jelenleg közel ezernégyszáz tagja van. Itt különböző liciteket indítottak a tagok. Lehet folyamatosan kávézni Grétáért egy móri kisboltban. Felajánlották segítségüket a móri borászok, gyárak, cégek politikusok, raliversenyzők is. A József Attila Színház 20 jegyet küldött, melyet liciten osztottak szét. A jótékonysági futáson több mint 215, a mecséri sütizésen pedig 350 ezer forint jött össze. A történet nem múlt idő, hiszen jelenleg is várják a legkisebb szentjánosbogárnyi fényt is az ösvényen.

Mecséren Bíróczky Emőke emelte magasba a lámpást

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában