Október 9-én

2020.10.07. 15:00

Az Öreghegyen lesz áldott a kopjafa

Október 9-én 11 órakor citeraszó kíséretében áldják meg azt a kopjafát az öreghegyi plébánia templomkertjében, amelyről korábban már hírt adtunk.

FMH

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” – olvasható Bibó gondolata a Megyeri Sándor emlékére készített kopjafán, amit unokája szeretne felállítani, ha lenne hova Fotó: NZP / FMH

Fotó: NZP / FMH

A kopjafa Megyeri Sándornak állít emléket, akit 64 esztendeje, 1956 telén titokban vertek halálra a seregélyesi párttitkár pribékjei. A családot akkoriban a történtekről úgy informálták, hogy a seregélyesi szövetkezet vezetőjét munkahelyi baleset érte, annak következtében vesztette életét. Csak évtizedek múltán, késői vallomásokból jutott Sándor fia, Megyeri László Pál tudomására a tény, hogy édesapja valójában az ’56-os megtorlások áldozata lett, a túlbuzgó helyi párttitkár feltehetően saját kezdeményezésű akciójának eredményeképp. Megyeri Sándor „bűne” az volt, hogy a helyi szövetkezet vezetőjeként október végén több ízben is élelmet szállított a pesti forradalmároknak. Sándor fia, aztán később az unokája az elmúlt évtizedekben a lassanként napvilágra kerülő információs morzsákból állították össze a vértanúság valós történetét, amely a hivatalos történetírás számára talán mind a mai napig láthatatlan.

Az unoka volt az is, aki a Homokhátságból, a Gerje-parti Törtelből ideszármazott nagyapa emlékére kopjafát készíttetett. Ezt a székesfehérvári 56-osok terén szerették volna felállíttatni, de a város ehhez nem járult hozzá, mondván, csak szervezet teheti ezt meg. A megfaragott kopjafát – a vértanú emlékezetével egyetemben – végül a Tornyai Gábor vezette öreghegyi plébánia közössége fogadta be. A kopjafa pénteki szentelésén Megyeri Sándor egyik szintén Fehérvárra származott földije citerázik majd, aki a múltkor megjelent írásunkból szerzett érzékeny tudomást a történetről, majd ajánlkozott a tiszteletadásra.

Előzmény:

https://www.feol.hu/hetvege/ket-esztendje-varja-a-kopjafa-fehervaron-hogy-helye-lehessen-4200326/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában