Faültetés és '56-os megemlékezés

2020.10.23. 14:59

A forradalmárok és az új jövevények előtt tisztelegtek Válon

Faültetéssel és koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Válon október 23-án délelőtt. A rendhagyó ünnepi eseménysorozaton ott volt a község apraja-nagyja, akik a falu szívében, a községháza előtti téren gyűltek össze.

Kecskés Zoltán

Fotó: Kecskés Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Az újszülöttek örömére

Válon már hagyomány a „babafák” ültetése. Az önkormányzat már hosszú évek óta nagy sikerrel kezdeményezi a családias megmozdulást, hiszen egyre többen érdeklődnek és csatlakoznak a programhoz. Nem volt ez másként a pénteken 10 órakor kezdődő eseményen sem, melynek keretében ásót és lapátot ragadtak az újdonsült apukák, akik a település polgármesterével, Bechtold Tamással együtt elültették az újszülöttek fáját. A 2019-ben érkező jövevényeket pedig emléklappal üdvözölte a Bechtold Tamás polgármester, Ádám Zsuzsanna alpolgármester és Kárpáti Hajnalka védőnő.

A rendezvényen az alpolgármester asszony mondott köszöntőt, melyben kiemelte, hogy mennyire örömteli egy falu életében az új jövevények érkezése. A tavalyi évben 32 kisgyermekkel gyarapodott település büszke arra, hogy láthatóan meg van a megfelelő utánpótlás a jövőre nézve is, ugyanis a különböző intézményekben, mint például az óvodában, maximális létszám várható 2021-ben. Idén egyébként még 34 újszülöttre számítanak. Hangsúlyozta, az önkormányzat célja, hogy Vál vonzóvá váljon a fiatalok számára és megfelelő jövőképet nyújtson számukra a letelepedéshez.

Tisztelet és örök hála a hősöknek

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésre ezután került sor. A program a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a 6. A osztályosok műsorával folytatódott, akik versekkel, rövid jelenetekkel emlékeztek '56 hőseire. Az általános iskolásokat Komlódiné Szendrei Ágnes és Molnár Mária készítette fel.

Bechtold Tamás polgármester ünnepi beszédében összekötötte a mai helyzetet a 64 évvel ezelőtt történtekkel. Kiemelte, hogy a harcokban több mint 2700-an hunytak el és az áldozatok nagy része még nem volt 30 éves, ugyanakkor a mártírok véráldozata nem volt hiábavaló. Mint mondta, bár a szocialista rendszer még több mint 30 évig fennmaradt, de az 1989-es rendszerváltás alapjait 1956-ban kezdték letenni. A mai demokratikus jóléti társadalom létezése közvetve, az 1956-os forradalom és szabadságharcnak köszönhető: tisztelet és örök hála 56 hőseinek! – zárta beszédét a polgármester.

A meghitt ünnepség az 1956-os kopjafa megkoszorúzásával és a Szózat eléneklésével fejeződött be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában