gyönyörű feladat, egyben óriási felelősség

2020.09.24. 17:30

Turizmus az elődök hagyatékából – Az önkormányzaté lesz a váli kastély üzemeltetési joga

A váli örökség hasznosításának tervezését célzó pályázat beadási határideje lejárt, indul a nemzeti közbeszerzési eljárás. A kastély és környezete hasznosul, kormánygarancia biztosítja.

Zsohár Melinda

Milliárdos összegből újulhat meg a romosságában is elkápráztató váli kastély

Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Év elején jelentette be Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán, a körzet országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos és Bechtold Tamás polgármester a romosságában is gyönyörű kastélyban az igenlő kormányhatározatot a Pannónia Szíve Program e nagyszabású vállalkozásának támogatásáról. A mostani pályázat magára a tervezésre vonatkozik, rendelkezésre áll 1,4 milliárd forint, a győztes cég a végleges és részletes terveket készíti el, magára a kastélyéra közel egymilliárdot költenek. A beruházás tartalmazza a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek új közút tervezését is. Nyolc esztendeje tervezgetnek Válban Tessely Zoltán országgyűlési képviselővel és a Fejér megyei szakemberekkel a gazdag múlt rekvizitumainak és szellemi örökségének hasznosításáról.

A jelentős múlttal bíró kétezer-hatszáz lelkes Vál közepén áll a kastély, amelyet Ürményi József báró építtetett, s 1961-ben még mezőgazdasági szakiskolát nyitottak benne. Bechtold Tamás hangsúlyozza, hogy több rétegben idézik meg a múltat, összekapcsolván azokat a mai igényeket kielégítő turizmussal. Az 1780-tól épített kastély földszintes elődje a jezsuitáké volt, ezt a korszakot sem hagynák ki a kastélyban berendezett kiállítások és rekonstruált épületrészekből. A kolostor egykori konyhája és ebédlője kel életre, középkori minőségében, ám működőképesen. Kávézó, kastélyshop lesz, ahogy a mai kiránduló szereti, az emeleten a község neves lakója, Vajda János költő és szülöttje, a festő Kokas Ignác bemutatása sem maradhat ki. Az Ürményi család idején kiragyogott Vál a települések közül, a közéleti és politikai szereplő József nagyra törő álmai nyomán – ő Vál egyik főhőse. Az elszegényedett család 1878-ban adta el a sörgyáros Dreher Antalnak a kastélyt és a birtokot, annak halála után fia, Jenő örökölte a jószágot, s 1945-ig a Dreherek végezték Válban áldásos tevékenységüket. A Dreher Sörgyárak 2020-as jelentkezése nagy örömére szolgált most az önkormányzatnak, mondta Bechtold Tamás.

Milliárdos összegből újulhat meg a romosságában is elkápráztató váli kastély Nagy Norbert (FMH-archív)

Mi lesz a hasznosítással?

A leltár felsorolásszerűen sem kicsi: tizenegy hektár terület kapcsolódik a kastélyhoz, a volt szolgabíróság, egy négyszintes magtár, 1100 négyzetméternyi pincerendszer az Újhegy-dűlőben, 6,5 hektár erdő, s további 1,5 hektár fejlesztési terület – a többi között szálláshelyeknek. Rendezvénytereket hoznak létre a kastélyban, esküvők, konferenciák, tanfolyamok biztosíthatják a fenntarthatóságot. Sörkert, sörwellness, sörfőzde is szerepel a tervek között. Mert az efféle beruházásoknál ez a legfontosabb: mi lesz a hasznosítással? Az önkormányzat kapja meg az üzemeltetési jogot, mondja a polgármester, ami gyönyörű feladat, egyben óriási felelősség.

Folyamatos a konzultáció a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanáccsal (VVVFT), a felkért szakemberekkel. A tervezési pályázatot megnyerő céggel a remények szerint október végén megkötik a szerződést, foglalja össze Bechtold Tamás. A komplett tervdokumentációt 2021. augusztus 28-ig kell elkészítenie a győztesnek, majd kiírják a feltételes közbeszerzést, s újfent kormány elé kerül az immáron részletes tervdokumentáció. Ha zöld utat kapnak, elindulhat a kivitelezés már 2021. év végén. Öt esztendőre taksálják a szakemberek a beruházás idejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában