kiállhatatlan állapotok

2020.09.29. 14:00

Talán egy rámpa segít – Vita a Vak Bottyán köz lakói és az ott építkezők között

Nemrég írtunk arról, hogy a lakók és a garázshasználók számára kiállhatatlan állapotokat okoz a szomszéd építkezés a Vak Bottyán közben. Erről szólt egy hétfő esti fórum.

Majer Tamás

A lakók és a garázshasználók számára kiállhatatlan állapotokat okoz a szomszéd építkezés a Vak Bottyán közben. Erről szólt egy hétfő esti fórum. Kozári Mihály, aki a kormányhivatal illetékes osztályát képviselte, az építési engedélyt érintő kérdéskörben próbált segíteni MAJ Írásunk: 3. oldal FOTÓ: NAGY NORBERT Most és a jövőben is Újabb közút újult meg a déli régióban SÁRBOGÁRD A cím arra utal: Sárbogárd és térsége nemcsak most, de várhatóan a jövőben is folyamatosan fejlődik a közúthálózatot tekintve. Legutóbb hétfőn adtak át fejlesztést hivatalosan a régióban. Akkor a 6219-es jelű Dunaújváros–Sárbogárd összekötő út egy részéről, valamint a 63-as főút három kilométeres szakaszáról esett szó. Mindkettő új színben pompázik. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól tudjuk: Fejérben idén 11 útszakasz, több mint 43 kilométeren újult, újul meg. S ez még nem minden: a távlati tervekben szintén szerepel Sárbogárd, hiszen a jelenleg Budapest-centrikus autópálya-hálózat gyűrűirányú kapcsolatait is fejlesztenék. Így a többi között a település és Kecskemét között rövidülne az utazás ideje. SZNJ Részletek: 4. oldal Koronázó filmszínház SZÉKESFEHÉRVÁR A város önkormányzata múlt hét pénteken közgyűlési határozattal jelölte ki azt a fehérvári cégcsoportot, akik hamarosan hozzálátnak a Köztársaság mozi épületének átalakításához. Mi lesz a moziban? Itt kapnak helyet a koronázó bazilikából ránk maradt kövek és más tárgyi emlékek. Egy látványraktárba, vagyis a „kőtárba” kerülnek; az egykori mozi belmagassága sokat ígér. Itt lesz a Nemzeti Emlékhely ideiglenes látogatóközpontja is. Továbbá ez az épület lesz a központja az Árpád-ház kutatóintézetnek. Kulturális, tudományos és turisztikai célokat is szolgál tehát a jövőben az egykori filmszínház. Parkolók is épülnek.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A köz a Prohászka út és a Vörösmarty tér között húzza meg magát. Mindkét irányból zsák­utca. A Vak Bottyán közben egy 17 lakásos társasház épül június, mellette, de már a Vörösmarty tér 12. számon pedig egy 7 lakásos április óta. Jövő év decemberéig.

A Vak Bottyán köz tér felőli része, a lakók szerint kvázi az építkezés felvonulási területe. Társasház és sok-sok garázs is van itt. A tulajdonos és bérlők köre neheztel az építőkre, ha a gépek elállják az útjukat. A jelentékeny gyalogosforgalmat bonyolító utcácskákban, mondják, a séta is kihívásokkal teli. Sok erre az iskola, kollégium. Az itt élők számára is kedvezőtlen a mindennapokat aláfestő zaj, por, zsúfoltság.

A lakók és a garázshasználók számára kiállhatatlan állapotokat okoz a szomszéd építkezés a Vak Bottyán közben. Erről szólt egy hétfő esti fórum. Kozári Mihály, aki a kormányhivatal illetékes osztályát képviselte, az építési engedélyt érintő kérdéskörben próbált segíteni
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

No, legutóbbi cikkünkben fel tudtuk vésni Böröcz László,az Útéppark, az építő és tulajdonos cég ügyvezetőjének szavait, aki azt mondta, össze kell hozni egy megbeszélést. Az említett társasház lakói pedig több városi fórumot is megkerestek gondjukkal.

Hétfőn a városháza dísztermébe szervezett fórumot Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselő. Abban szinte mindenki egyetértett, hogy a két társasház fel fog épülni, még ha hosszú vita is zajlott az építési engedély, a fellebbezés elmúlt lehetősége, s akörül, volt-e előzetes környezeti hatástanulmány. Ennek kapcsán a legtöbb kérdést a kormányhivatal illetékes osztályát képviselő Kozári Mihály kapta. No, az építési engedély már nemigen vonható vissza, de ez komolyan nem is célja senkinek. Volt olyan lakó és garázstulajdonos, aki szerint itt már bizony csak kármentés folyik, előbb kellett volna tárgyalni: januárban.

Volt olyan lakó és garázstulajdonos, aki szerint itt már bizony csak kármentés folyik, előbb kellett volna tárgyalni: januárban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Két megoldási javaslatot vázolt fel a lakók és az építők között mint közvetítő fellépő önkormányzat (jelesül a képviselő és Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője). Az egyik, hogy időszakos, a Vak Bottyán közt teljesen lezáró korlátozásokat engedélyeznek. Ez azt jelentené, hogy például adott hétköznapokon 8–16 óra között dolgozna a betonpumpa, s akkor nem lehetne ott autóval közlekedniük a lakóknak, garázshasználóknak. Az ilyen időszakos lezárásokat megelőzné egy három nappal korábbi értesítés.

A másik javaslat tartalma egy ideiglenes, 3 méter széles, 6-8 százalék esésű rámpa a Vak Bottyán közben található gyalogoslépcső és babakocsis feljáró helyén: az autósoknak. Ezt a közben lakók és bérlők használhatnák, s így, az építkezés hosszú idejére nem a tér, hanem a Prohászka út felé közlekedhetnének. A nem cél­irányos gyalogosforgalmat alapvetőn elterelnék. A másik irányban, a Vörösmarty tér felől jönnének-mennének az építők teherautói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában