a kiemelkedő teljesítményt jutalmazták

2020.09.19. 07:00

Önfegyelem és öröm az ünnepen – Megyenapot tartottak Etyeken

Évről évre más és más megyebéli település ad otthont a megyenapi ünnepségnek, Etyek mintaszerű településfejlesztésével kapott idén kiemelt figyelmet ez alkalomból.

Zsohár Melinda

Hagyomány, érték, minőség – e gondolat jegyében tartották meg a szokásos megyenapot a szokatlan, pandémiás helyzetben Etyeken. A katolikus templom, a kálvária, a Magyar-kút által körbefogott területen megyebéli kézműves és hungarikum termékekből nyílt kis megyekorzó, az alkalmi színpadon az éneké, zenéé, táncé volt a főszerep, a svábházban mintakincstárjátékra hívták a gyerekeket. Képünkön a „Megyekorzó kedvence” elismerő címet nyert stand büszke tulajdonosai: Takácsné Erdélyi Mária, Takács László, Vörös Lászlóné, Katona József Gábor és Bakonyi József. Délelőtt, az ünnepi közgyűlésen pedig díszpolgári címet adományozott a megyei önkormányzat Müller Cecília országos tisztifőorvosnak és Mezőszentgyörgyi László tanár-szakedzőnek.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Fejér megyeieket méltatnak és ismernek el megyei alapítású díjakkal minden esztendőben e különleges közjogi eseményen, a megyenapon. Történelmi a büszkeség – Szent István megyéjeként is emlegetik az ezeréves közigazgatási egységünket lakói. A szűkebb körű részvétel ellenére elegáns és méltó alkalommal köszöntötte az ünneplőket Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke.

Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Spányi Antal megyés püspök, megyei vezetők, országgyűlési képviselők osztoztak a kitüntettetek elismerésében. Az ünneplő elnökségben Tessely Zoltán, a körzet országgyűlési képviselője és Zólyomi Tamás etyeki polgármester fejezték ki köszönetüket a kiemelt figyelemért.

Képünkön a „Megyekorzó kedvence” elismerő címet nyert stand büszke tulajdonosai: Takácsné Erdélyi Mária, Takács László, Vörös Lászlóné, Katona József Gábor és Bakonyi József.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kötetlen találkozások, a beszélgetések és az öröm akkor is időszerű és helyénvaló, ha a pandémia önfegyelmet és elővigyázatosságot követel mindannyiunktól, hangsúlyozta a megyei elnök. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek köszöntése kiváló alkalmat nyújt a múltidézésre, a jelenhez való kapcsolódás, a hagyományok megtartásának fontosságára. Etyek zászlóshajó a fejlesztések terén, a Pannónia Szíve Program során nemzeti forrásból kétmilliárd forintos támogatásban részesült az elmúlt időszakban, nem utolsósorban Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és miniszterelnöki biztos tevékenységének köszönhetően, mondta Molnár Krisztián. Zólyomi Tamás polgármester a nagyközség fejlesztését tűzte ki célul, a nagyszabású támogatások után a falufejlesztést szorgalmazza, tette hozzá. A látogatóközpont háromszáz millió forint megyei támogatást kapott korábban, bölcsődeépítésre az idén 643 millió forintot nyert az önkormányzat. A Magyar falu programban százmillió forintban részesült Etyek, s a napokban nyújtják be az új egészségügyi központra a pályázatukat – sorolta fel Molnár Krisztián az eredményeket. Világjelenség a leginkább Nyugat-Európából kiinduló nihilizmus és értékválság, gazdasági háború és szellemi harc folyik a kontinensen, ami ellen a bátorság, a hűség és az erkölcs alapelveivel tudunk védekezni. Értékeink felmutatása és az értékteremtők elismerése ennek egyik fontos eszköze, zárta mondandóját a megyei elnök.

 

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos – érintvén a világjárványt – elmondta, Magyarország hatékonyan védekezik, hatszázmilliárd forintot költöttünk az egészségügyre az új kihívásokra válaszul. Az etyekieknek együttműködő tes­tületet kívánt a november 8-iki időközi választás után, s az újrainduló polgármestert méltatta. Alig egy év alatt látványos változások történtek a nagyközségben, mondta, s a megye partnerségére utalt.

A „Megyekorzó legszebb standja” elismerést az etyeki Halmi Pince kapta. Képünkön Halmi János és Halmi Jánosné Rozália
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Zólyomi Tamás polgármester röviden szólt a köszönet hangján, amiért megmutathatják, mire büszkék az etyekiek. Hozzátette: a hazafiság számára azt jelenti, hogy az elődök jó példája nyomán cselekszenek lakóhelyük érdekében a mai generációk.

A megye egyik legnagyobb elismerését, a díszpolgári címet a közgyűlés két személynek szavazta meg: Müller Cecília tiszti főorvosnak és Mezőszentgyörgyi László tanár-szakedzőnek. Müller Cecília orvos családjával Fejér megyében él, ez az otthonuk, hangsúlyozta a méltatást követően a kitüntetett. Saint-Exupéryre hivatkozott, az író „kis lépések művészete” imájának részletét idézve. Maga számára is a kis lépések megtételét tekintette irányadónak egész életében, fogalmazott szerényen. Következetes magatartásával, lelkiismeretes munkájával nemcsak Fejér megyében, de az egész országban tekintélyt szerzett, embersége, figyelmessége közismert, hangzott el laudációjában. Díszpolgári címet kapott Mezőszentgyörgyi László testnevelő tanár, szakedző, filozófiai végzettségű sportpedagógus, aki egész életét a testnevelés és a sport ügyének szentelte. Fél évszázadot dolgozott az utánpótlás-nevelésben, Fejér megye első „sportdoktoraként” emlegetik, számos könyve, publikációja jelent meg, az iskolai testnevelés témájában írt doktori disszertációja útmutató volt a szakterületen.

Mezőszentgyörgyi László és Müller Cecília lett idén Fejér megye díszpolgára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi műsorban Ribli Ilona csellóművész, a Rosmarin kórus és a Hosszúlépés Táncegyüttes lépett fel. A Magyar-kút környékén a szokottnál kisebb látogatottsággal, ám igen színvonalas „megyekorzót” tartottak a ragyogó időben.

További elismerések a megyenapon

Az ünnepi közgyűlésen további tizenkét kategóriában adott át Molnár Krisztián elismeréseket a kulturális, pedagógiai, közéleti, közigazgatási, egészségügyi és egyéb területeken végzett teljesítményért. Dr. Berzsenyi Zoltán Díjat kapott Jellinek Kinga Stefánia, valamint megosztva Fábry Péter Pálné Mayer Klára Sarolta és Fábry Péter Pál. Fekete János Díjat adományozott a megyei közgyűlés Litauszki Györgynének és Rácskainé Ács Marianna Beátának. Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérmet vehetett át Bócz Éva és Gyuriczáné Sótér Éva. Marosi Arnold Díjat kapott az ünnepségen Alexi Zoltán és Gelencsér Ferenc. Németh László Díjban Kárpáti Hajnalka és Majoros Gábor részesült. Dr. Paulikovics Elemér Díjat adományozott a testület Pajor Lászlónak és Reszegi Imrének. Pápay Ágoston Díjat vehetett át Faragó Rózsa és a móri Szociális Alapszolgáltatási Központ képviseletében Bocsi-Meleg Ilona. Salamon Lajos Díjjal tüntették ki Halász Attilát és Molnár Eriket. Széchenyi Viktor Díjat adományozott a megyei közgyűlés Frey Szabolcsnak és Weisz Gábornak. Ters­tyánszky Ödön Díjjal ismerték el Horváth Tibor és Orbán Attila teljesítményét. A Vörösmarty Mihály Díjat Kárpáti József és Kozmér Amanda kapta. Wekerle Sándor Díjat vehetett át Bezákné Braun Bernadett és Fehér Margit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában