Teljesen felesleges

2020.09.05. 08:00

Ne mosd meg sütés előtt a nyers húst!

Ha olvasóink között is akadnak olyanok, akik azzal kezdik a hús konyhai előkészítését, hogy a csomagolásból kivéve megmossák, akkor nekik szólnak az alábbi sorok.

Borsányi Bea

Csak a kórokozók egy részét lehet lemosni a húsról Fotó: Pixabay

Szakemberek, ugyan már nem először, arra hívják fel a figyelmet, hogy ne mossuk meg a nyers húst – legyen szó szárnyasról, disznóról, marháról vagy vadhúsról –, sőt a halat se sütés, főzés előtt, mert ezzel növeljük az élelmiszer-fertőzési kockázatot. A húsban, illetve a halban lévő baktériumok ugyanis a vízzel átkerülnek más felületekre, így például a mosogatóba, a konyhapultra, vagy az edényekre. A nedves közeg ráadásul kiváló közeget biztosít a baktériumoknak, amelyek így akár napokkal később – pl. a tányérra kerülve – fertőzhetnek. Mivel a mikroorganizmusokat egyedül a hőkezelés pusztítja el, a nyers húsok öblítése teljesen felesleges.

Csak a kórokozók egy részét lehet lemosni a húsról Fotó: Pixabay

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában