Kocsányos tölgy, szürke nyár

2020.09.08. 11:30

Ha érted a fáknak nyelvét: emlékerdőt avattak a soponyai ökoközpontban

„Ezt az egyhektárnyi kocsányos tölgyes- szürke nyaras emlékerdőt a Vadex Mezőföldi Zrt. telepítette a 2021-es Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében” – hirdeti az emlékoszlop dísztábláján a felirat az ökocentrum horgásztavának szomszédságában.

V. Varga József

Emlékerdőt avattak a soponyai ökocentrumban. Az egyhektárnyi kocsányos tölgyes és szürke nyaras erdő szélén jelképesen egy fejlettebb kocsányos tölgy facsemetét ültettek el. A Sárvíz völgyében létesült új erdőterületet 6000 kocsányos tölgy és 2000 szürke nyár csemete alkotja. Majoros Gábor, a társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Kívánom, hogy hirdesse ez a kizárólag őshonos fafajokból megvalósított erdőterület a magyar erdő- és vadgazdálkodás magas színvonalát!”

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékerdő hétfői avatásán köszöntőt mondott Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója, Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Molnár Krisz­tián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Majoros Gábor, a Vadex Zrt. vezérigazgatója. Az emlékoszlopról ők, társaságukban Simon Lászlóval, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával közösen oldották ki a nemzetiszínű masnit. Mezőföldi népdalokkal, népzenével közreműködött Tárnok Ákos, Lendvai Tibor és Varró János népzenész.

– A Vadex által telepített emlékerdő országosan a tizennegyedik – Fejérben az első – a sorban, amelyet a világkiállítás jegyében átadtak – tudtuk meg Gulyás Andreától. – A jövő évi nemzetközi rendezvény kapcsán az állami erdőgazdaságok egyenként egyhektárnyi emlékerdő telepítésével állítanak emléket a világkiállításnak, így ezáltal hazánkban összesen 22 hektárnyi új erdőt telepítenek, mire a program befejeződik.

Az emlékerdőket 23 ezer kilogramm magvetésből és csaknem 180 ezer facsemetéből alakítják ki az erdészek, akiknek a munkája a holnap emberét is szolgálja. Az emlékerdő program szervesen illeszkedik a magyar kormány kiemelt faültetési kampányához, amely során az állami erdőgazdaságok összességében 86 településen, 2 millió facsemete és csaknem 100 tonna makk felhasználásával 550 hektár új erdőt létesítenek. Ennek a programnak hála, idővel újra annyi fa lehet majd az országban, mint Trianon előtt.

Az egyhektárnyi kocsányos tölgyes és szürke nyaras erdő szélén jelképesen egy fejlettebb kocsányos tölgy facsemetét ültettek el. A Sárvíz völgyében létesült új erdőterületet 6000 kocsányos tölgy és 2000 szürke nyár csemete alkotja. Majoros Gábor, a társaság vezérigazgatója úgy fogalmazott: „Kívánom, hogy hirdesse ez a kizárólag őshonos fafajokból megvalósított erdőterület a magyar erdő- és vadgazdálkodás magas színvonalát!”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hazánk területének erdősültsége 22 százalékos, mely európai viszonylatban sajnos alacsonynak számít. Határozott kormányzati szándék, hogy az erdősült területek nagysága mielőbb elérje a 27 százalékot.

– Az új erdőterületek létrehozásában nemcsak a magyar kormány elkötelezett, hanem számos gazdasági szervezet, társadalmi egyesület pozitív kezdeményezése, támogatása, munkája kapcsán áll össze az a program, melynek köszönhetően a racionális földhasználat mellett az éghajlatváltozás káros hatásainak mérséklése is megvalósulhat – fejtette ki lapunknak Majoros Gábor vezérigazgató.

– Ebben társaságunk is, mint Fejér megye legnagyobb erdőgazdálkodója, tevékenyen részt vesz.

Balról: Simon László, Molnár Krisztián, Varga Gábor, Majoros Gábor és Gulyás Andrea
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vadex mintegy 20 ezer hektár területen kezeli az állami erdőket. Fejér jelentős mezőgazdasági területei miatt az alacsonyan erdősült megyék közé tartozik, ezért is fontos számukra minden új lehetőség.

– Társaságunk tavasszal saját területén 52 hektár erdőtelepítést hajtott végre – részben a soponyai csemetekertben felnevelt 325 ezer őshonos csemetével – Alsószentiván, Balinka, Baracs és Mór térségében.

A Székesfehérvárral kötött megállapodás alapján megkezdtük a Fehérvár tüdeje programban az erdőtelepítést a Palotavárosi tavaknál, melyet hamarosan újabb jelentős munkák követnek, melyek nyomán további, összesen 12 hektár új erdő tisztítja majd a megyeszékhely levegőjét, mérsékli a talajvizet és a felmelegedést – tette hozzá Majoros Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában