Múltjukat mentik a jelenben a jövőnek

2020.09.13. 07:15

Digitális értéktárat hoznak létre a csurgóiak

A lakosság és a Károlyi-kastély is segít az önkormányzatnak létrehozni egy digitális értéktárat. A gyűjtés már megkezdődött, és minden képre, dokumentumra és segítő kézre szükség van és lesz a településen.

Palocsai Jenő

A kép 1951-ben készült, amikor a Fehérvárcsurgói-víztározó helyén még kiváló káposztaföldek voltak

Fotó: digitális értéktár

A helyi önkormányzat magasztos célt tűzött ki maga elé, mikor egy digitális értéktár, egy Topotéka létrehozása mellett döntött. Fehérvárcsurgó múltjának bemutatását úgy teszik élőbbé, hogy a településről és annak környékéről készült régi dokumentumokkal, fotókkal és anyagokkal színesítik.

Rajki Péter, a település alpolgármestere kérdésünkre elmondta: – Már most köszönjük minden támogatónknak az eddig kapott sok-sok anyagot, ugyanakkor ezek folyamatos feldolgozása jelentős energiát emészt fel. Arra kérjük a Topotéka látogatóit, hogy ha közülük bárki ilyen anyagokkal rendelkezik, az keressen fel bennünket, s tegye hozzáférhetővé mindenki számára ezeket az értékeket. A település jövője szempontjából fontos a múlt ismerete, hiszen a jövőnk a múltunkból és a jelenünkből épül. Építsünk eleink tudására, hagyományaira és örökségére a jövőnk formálásában!

A kép 1951-ben készült, amikor a Fehérvárcsurgói-víztározó helyén még kiváló káposztaföldek voltak
Fotó: digitális értéktár

Nemcsak anyagokat várnak a nagy feladathoz, hanem segítő kezeket is, így bárki lehet önkéntesen társ ebben az értékmentő munkában. Az önkéntesek feladata a képek gyűjtése, illetve di­gitalizálása. Mint megtudtuk, jelenleg 488 fényképet és 79 dokumentumot sikerült rögzíteni, többek között a csurgói káposzta­termelésről, a Fe­hérvárcsurgói-víztározó ki­alakításáról, a katolikus, a református és az evangélikus templom felújításáról.

A csurgói digitális értéktár a https://fehervarcsurgo.topoteka.net oldalon érhető el, és szeptember 19-én az őszi fesztivál keretein belül bemutatják a lakosságnak az eddig elkészült anyagokat. A Károlyi-kastély képviselőivel is egyeztetnek, mivel ők is rendelkezésükre bocsátanak majd értékes dokumentu­mokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában